Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Θέλω ένα πιο φωτεινό μέλλον για την Ελλάδα και τον κόσμο


 Κάνοντας ποδήλατο στην πόλη μία μέρα πριν φύγω για την Κοζάνη, μου φαινόταν σχεδόν τρελό πως όλα έδειχναν τόσο φυσιολογικά. Οι άνθρωποι προετοιμάζονταν για τα Χριστούγεννα, όλοι οι δρόμοι ήταν φωτισμένοι και στολισμένοι, αλλά την ίδια στιγμή στο Παρίσι γινόταν η πιο σημαντική διάσκεψη για το κλίμα.
Την Τετάρτη που μας πέρασε, πήρα μέρος σε μία πολύ σημαντική αλλά ταυτόχρονα και απαιτητική δράση της Greenpeace. Ανέβηκα στην κορυφή του πύργου ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, σε ύψος 130 μέτρων, μαζί με άλλους 9 ακτιβιστές, και ζωγραφίσαμε με μπογιά το μήνυμα “GO SOLAR”. Ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή για να στείλουμε το μήνυμά μας για αλλαγή της υπάρχουσας ενεργειακής κατάστασης προς ηλιακή ενέργεια. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα η ηλιακή ενέργεια μπορούν να βοηθήσουν χιλιάδες οικογένειες που υποφέρουν από την κρίση αλλά και τη χώρα μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας.

Την νύχτα πριν ανέβουμε, ανησυχούσα για το βάρος. Είχαμε να μεταφέρουμε όλον τον εξοπλισμό μας πάνω σε έναν πύργο ψύξης της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σήμαινε εξοπλισμός, σχοινιά, μπογιά, μπουκάλια με νερό, και τόσα άλλα πράγματα. Καθένας έπρεπε να κουβαλήσει περίπου 20 με 25 κιλά για περισσότερα από 130 μέτρα ύψος. Σκεφτόμουν μήπως να χρησιμοποιήσω μόνο ένα σχοινί, για να κουβαλήσω όσο γίνεται λιγότερο βάρος ή να πάρω τόσο νερό εκεί πάνω, όσο για να μην αφυδατωθώ.
 
Ενώ η παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που επετεύχθη είναι κατά βάση θετική, παρ' όλα αυτά η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν απογοητευτική και οπισθοδρομική. Αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε σε κάτι θετικό. Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace έχει προτείνει μια εφικτή και βιώσιμη λύση που περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση και ηλιακή ενέργεια για 1.000.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υιοθετήσει. Μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηρίξει περίπου 300.000 οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, τοποθετώντας δωρεάν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών τους επενδύοντας έστω και τα μισά από τα εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει υποχρεωτικά σε δικαιώματα ρύπανσης. Αυτός είναι και ο λόγος που πήραμε μέρος σε αυτή τη δράση. Γιατί είναι επιτέλους καιρός να σπάσουμε την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας που όχι μόνο βλάπτουν την οικονομία και το περιβάλλον της Ελλάδας και του πλανήτη, αλλά και την υγεία όλων μας.
 
Τέλος, αισθάνομαι επίσης ότι ανέβηκα στα 130 μέτρα και για όλες τις οικογένειες στη Ρόδο που ανταποκρίθηκαν τόσο θερμά στην πρόσκληση μας για δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών τους και για όλες τις άλλες ελληνικές οικογένειες που είναι σε ανάγκη. Θέλω να παλέψω για αυτό που μας αξίζει και γιατί θέλω να φέρουμε μια επανάσταση στην ενέργεια η οποία να ξεκινάει από τις ταράτσες μας. Και ελπίζω πως πολλοί περισσότεροι θα βρουν το θάρρος να μας ακολουθήσουν με αφορμή την δράση μας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου