Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

Πώς η οικονομική κρίση δρα... θετικά για τον πλανήτη και το περιβάλλον

 
 
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να σημειώσουν πτώση για το 2015 και γενικότερη επιβράδυνση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρά την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου East Anglia.

Πέρυσι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά μόλις 0,6 τοις εκατό, σε σύγκριση με το μέσο όρο του 2,4 τοις εκατό μεταξύ 2004 και 2013.

Τα επίπεδα εκπομπών για το 2015 αναμένεται να μειωθούν κατά 0,6 τοις εκατό, αναφέρει η έρευνα, με το καλύτερο σενάριο να προβλέπει μείωση κατά 1,5 τοις εκατό, και το χειρότερο αύξηση ίση με του 2014.

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν σημειώσει μείωση στο παρελθόν, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Αν οι προβλέψεις αποδειχθούν ακριβείς, αυτή τη χρονιά θα είναι η πρώτη φορά που μια μείωση των εκπομπών καταγράφεται παράλληλα με ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η έρευνα βασίστηκε σε διαθέσιμα στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας στην Κίνα και τις ΗΠΑ, και προβλέποντας τη οικονομική ανάπτυξη για τον υπόλοιπο κόσμο. Η προβλεπόμενη μείωση αποδίδεται κυρίως στη μείωση χρήσης άνθρακα στην Κίνα.

Το 2014, οι υπεύθυνοι για τις περισσότερες παγκόσμιες εκπομπές ήταν η Κίνα με 27 τοις εκατό, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 15 τοις εκατό, η Ευρωπαϊκή Ένωση με 10 τοις εκατό, και η Ινδία με 7 τοις εκατό των εκπομπών.

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσίασε αύξηση το 2014, ωστόσο η κορύφωση των εκπομπών άνθρακα δεν έχει συμβεί ακόμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ενεργειακές ανάγκες των αναπτυσσόμενων οικονομιών εξακολουθούν να βασίζονται κατά κύριο λόγο στον άνθρακα, και οι μειώσεις των εκπομπών σε ορισμένες βιομηχανικές χώρες είναι ακόμα μέτριες.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου