Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί ελάτων από τις Χριστουγεννιάτικες πωλήσεις


Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί ελάτων από τις Χριστουγεννιάτικες πωλήσεις Ικανοποιημένοι με τις ποσότητες ελάτων που διέθεσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις γιορτές, δηλώνουν οι παραγωγοί της Χαλκιδικής, με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ελατοπαραγωγών Ταξιάρχη, Γιάννη Ξάκη, να υπογραμμίζει ότι μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν περί τα 22.000 έλατα.

Στην Αθήνα, όπως επισήμανε, η αγορά ελάτου κινήθηκε καλύτερα, αφού υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν ως και 15% έλατα περισσότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή.
 
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι πήγαν λίγο καλύτερα, σε ποσοστό +5%, σε σχέση με περσινή αντίστοιχη περίοδο. Συγκεκριμένα, η τιμή ενός ελάτου ξεκινούσε στα 30 ευρώ στη Θεσσαλονίκη και στα 45 ευρώ στην Αθήνα, ενώ θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερες εάν οι οι παραγωγοί - όπως είπε - δεν καλούνταν να καταβάλλουν στους Δήμους τόσο μεγάλα ποσά προκειμένου να εγκατασταθούν σε ένα χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους.
 
Όπως υπογράμμισε, στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2500 ευρώ στο Δήμο προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. Ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι το ποσό που βάζει ένας παραγωγός ελάτου στην τσέπη στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρωνιάς είναι "βοηθητικό" και κυμαίνεται από 2.000 έως και 6.000 ευρώ. "Ισα να πληρώσουμε τους φόρους δηλαδή", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Σημειώνεται ότι ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής είναι ένα ορεινό χωριό που δραστηριοποιείται παραδοσιακά με την καλλιέργεια και την πώληση ελάτων, ενώ διαθέτει στην ελληνική αγορά το 65% των χριστουγεννιάτικων δένδρων. Η πώληση των ελάτων του χωριού φτάνει τα τελευταία χρόνια τα 20-22.000 δένδρα ετησίως, λιγότερα σε ποσοστό 50% συγκριτικά με το 2008, όπως υπογράμμισε ο κ. Ξάκης.
 
Αναφορικά με την καλλιέργεια του ελάτου, χαρακτήρισε "πολύ απαιτητική ασχολία" και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να "πάρει" ύψος. "Αν δεν κάνουν στο φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από 8 έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια", επισήμανε.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου