Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017

Κοζάνη. Οι καβαλάρηδες προσκυνητές της Παναγίας

 
 
Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών του δεκαπενταύγουστου αναβιώνει και φέτος στην Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου. Πρόκειται για ένα από τα γραφικότερα έθιμα της περιοχής που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία. Εως αύριο Τρίτη 15 Αυγούστου όλη η Σιάτιστα δονείται στους ρυθμούς των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού, με τις παρέες των καβαλάρηδων να γλεντούν σε διάφορα σημεία της πόλης μαζί με κατοίκους και επισκέπτες, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα και το σιατιστινό κρασί.
 
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες ξεκινούν το πρωί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο. Το μεσημέρι οι παρέες των καβαλάρηδων με τα στολισμένα τους άλογα όπως το έθιμο απαιτεί μπαίνουν επιβλητικά στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας όπου τους υποδέχονται αρχές και λαός, για να συνεχιστεί αμέσως μετά την παρέλαση των αλόγων, το γλέντι σε όλη τη Σιάτιστα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Φέτος στο έθιμο, θα πάρουν μέρος 10 πολυπληθής ομάδες καβαλάρηδων που θα ξεπεράσουν τους 250, με την νεολαία να πρωτοστατεί στο μοναδικό έθιμο τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη γιορτή της Παναγίας.Τ
 
ην Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, θα τελεστεί στις 7.30, εσπερινός στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο. Θα πραγματοποιηθεί πανηγύρι στο Μικρόκαστρο καθώς και παραδοσιακό γλέντι στη Σιάτιστα.


πηγή: https://olympia.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου