Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Ανθότυρο ή φέτα; Τι να διαλέξω;

 
IMG_6957
 
Ανθότυρο:
 
* Παρασκευάζεται από μίγμα τυρογάλακτος και φρέσκου γάλακτος, πρόβειου και κατσικίσιου.
* Το φρέσκο ανθότυρο είναι μαλακό. Καταναλώνεται κυρίως ως επιτραπέζιο τυρί.
 
 
Φρέσκο ανθότυρο:

* Μέγιστη υγρασία έως 70%.
* 14-20% λιπαρά (περίπου 65% επί ξηρού).
* Μέτρια περιεκτικότητα σε χοληστερίνη.
* Πολύ ελαφρώς αλατισμένο, περιέχει ελάχιστο νάτριο (αλάτι). Λιγότερο ασβέστιο.
* Υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.
* Ωριμάζει μόνο λίγες εβδομάδες πριν από την κατανάλωσή του.
* Χαλάει εύκολα, πρέπει να τρώγεται σχεδόν αμέσως μετά την αγορά του.

Φέτα:

* Λευκό τυρί με συμπαγή δομή, το 1ο σε κατανάλωση στην Ελλάδα: 110.000 τόνοι ετησίως!
* Κατοχυρωμένο ως Προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
* Παράγεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος. Γεύση ελαφρώς όξινη.
* Συντηρείται σε άλμη, περιέχει αρκετό αλάτι (1,8-2,75%).
* Μέγιστη υγρασία έως 56%, λιπαρά 20-26% (περίπου 43% επί ξηρού).
* Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μέτρια έως υψηλή σε χοληστερίνη.
* Σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
* Φτωχή σε λακτόζη. Πηγή προβιοτικών.
* Τρώγεται έπειτα από ωρίμανση 2 μηνών.
 
Ελληνικότατα: Είναι δύο λευκά τυριά απολύτως ελληνικά, που παρασκευάζονται εντελώς φυσικά. Περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος από το οποίο προέρχονται και αποτελούν πλήρη τρόφιμα, βασικά για μια ισορροπημένη διατροφή, πάντα υπό την προϋπόθεση της λελογισμένης ποσότητας.
 
 
Επομένως:

* Το φρέσκο ανθότυρο είναι προτιμότερο για αδυνατίσμα ή διατήρηση βάρους και για διατροφή με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
* Η φέτα είναι προτιμότερη όταν επιδιώκουμε μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου ή έχουμε δυσανεξία στο γάλα. Δεν ενδείκνυται σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλή χοληστερίνη ή ευαίσθητα στο αλάτι, π.χ. με κατακρατήσεις υγρών, νεφρικά προβλήματα ή υψηλή πίεση.



πηγή: https://olympia.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου