Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

Τρίκαλα. Ομάδα Παραγωγών γαλακτοκομικών συστήνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμπάκας


Ομάδα Παραγωγών γαλακτοκομικών συστήνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΚαλαμπάκαςΣύσκεψη με αντικείμενο συζήτησης τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων έλαβε χώρα πρόσφατα στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας.
 
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Δημήτρη Κόττη, Προέδρου του Συνεταιρισμού, και με τη συμμετοχή μελών του Δ.Σ. και στελεχών, καθώς και του υπεύθυνου μελετητή Μάκη Ιακωβάκη.
 
Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο κ. Κόττης, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εν λόγω Ομάδα Παραγωγής 43 αιγοπροβατοτρόφοι, ενώ η προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος, που κατατίθεται στα γραφεία του Συνεταιρισμού, λήγει σε 10 μέρες.
 
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κληθούν όλα τα μέλη του τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και της αγροτικής παραγωγής, για να συναποφασίσουν για το καταστατικό.
 
Παρόλο που ο Αύγουστος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας των διακοπών, οι υπεύθυνοι της Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας δεν σταματούν τη δουλειά και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, και επιπλέον συνεχίζουν να εργάζονται για την ανασυγκρότηση του Συνεταιρισμού.
 
 
Οι Ομάδες Παραγωγών
 
Σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών, συνοπτικά, αναφέρηκαν τα εξής:
 
Ο ελληνικός αγροτικός τομέας, μεγάλος σε σημασία αλλά εύθραυστος και με μια περιορισμένη διείσδυση στις διεθνείς αγορές, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποικίλους κινδύνους και προκλήσεις αλλά και με ευκαιρίες στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι:
 
α) το μικρό μέγεθος και ο πολυ-τεμαχισμός της εκμετάλλευσης, το οποίο σύμφωνα με τη SWOT ανάλυση είναι πάρα πολύ μικρό με οποιοδήποτε δείκτη και αν μετρηθεί, έκταση, οικονομικό μέγεθος ή απασχόληση. Αυτό το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων τοποθετεί σταθερά την Ελλάδα πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 β) η αποεπένδυση και η έλλειψη βασικών γνώσεων/δεξιοτήτων των απασχολουμένων, και
γ) η απόκλιση μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή και η συνεχής αύξηση του κόστους των εισροών.
 
Ένα βασικό εργαλείο που διαθέτουν οι παραγωγοί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους είναι ο σχηματισμός και η λειτουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών.
 
Παράλληλα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν οργανώσεις παραγωγών μόνο για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, τον τομέα αμπελο-οινικών προϊόντων, τον τομέα του ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, καθώς και τον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, στους 4 τομείς στους οποίους υπάρχει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, παρατηρείται σημαντικά χαμηλός βαθμός οργάνωσης των παραγωγών.
 
Η δημιουργία μιας Ο.Π. συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων των παραγωγών-μελών και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στην αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερες τιμές για το προϊόν.


πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου