Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Κύπρος. Εφιάλτης οι ψύλλοι για τους κτηνοτρόφους


Κύπρος: Εφιάλτης οι ψύλλοι για τους κτηνοτρόφουςΤη βοήθεια του υπουργού Γεωργίας για την επίλυση του ασυνήθιστου μεν, αλλά μεγάλου δε, προβλήματος που αντιμετωπίζουν, ζητούν οι κτηνοτρόφοι των Τρούλλων. Πρόκειται, ανέφεραν χθες στον «Φ», για πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, διαταράσσοντας ακόμη και την ψυχική τους ηρεμία.
 
Συγκεκριμένα, ανέφεραν αρκετοί κτηνοτρόφοι των Τρούλλων, στις κτηνοτροφικές μονάδες ευδοκιμούν τεράστιοι πληθυσμοί ψύλλων, οι οποίοι φαίνεται ότι επωάζουν μαζί με  πληθυσμούς ποντίκων στην νεκρή ζώνη.

Τόνισαν επίσης εμφατικά ότι ο πληθυσμός των ψύλλων έφτασε σε τέτοιους αριθμούς ώστε να επηρεάζει την ανάπτυξη και πάχυνση των αμνοεριφίων, αλλά και την παραγωγή γάλακτος, αφού το παράσιτο απομυζά το αίμα των ζώων, όπως και των πουλερικών, αλλά και των περιστεριών.

Οι κτηνοτρόφοι είπαν ακόμη ότι μια  δόση φαρμάκου για καταπολέμηση των ψύλλων κοστίζει περίπου 200 ευρώ ανά τόνο νερού, αλλά όσο και να ψεκάζουν, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Οι επιπτώσεις από την παρουσία των ψύλλων δεν είναι όμως μόνο οικονομικές, όσον αφορά την κτηνοτροφία, επισήμαναν οι κτηνοτρόφοι των Τρούλλων. Είναι επίσης ψυχολογικές και κοινωνικές. Κτηνοτρόφοι και ζώα υποφέρουν από νευρικότητα λόγω της φαγούρας που προκαλεί η εμφάνιση ψύλλων στο σώμα και η οποία προκαλεί συνεχές ξύσιμο.

«Υπολογίστε πόσες ώρες περνά ένας κτηνοτρόφος στη φάρμα του και φανταστείτε τι βάσανο είναι να ξύνεσαι ασταμάτητα, μέχρι που να ματώνουν οι σάρκες σου», μας είπε χαρακτηριστικά ένας κτηνοτρόφος. Και άλλοι πρόσθεσαν ότι «όταν επιστρέφουν από τις φάρμες στα σπίτια τους, περνούν από σχολαστική απολύμανση αφήνοντας ρούχα και παπούτσια έξω από την οικία, ενώ οι σύζυγοι τους «μουρμουρούν» ανήσυχες για το ενδεχόμενο «να κουβάλησαν πάλι ψύλλους μέσα στο σπίτι». 

Ακόμη, από την έντονη παρουσία ψύλλων υποφέρουν και οι πληθυσμοί γάτων και σκύλων στους Τρούλλους, ενώ το φαινόμενο «αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου