Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ικανοποίηση για τη σταφίδα στη Ζάκυνθο

                            
Ικανοποίηση για τη σταφίδα στη ΖάκυνθοΣχετικά ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι σταφιδοπαραγωγοί από την ποσότητα και την ποιότητα της φετινής σοδειάς. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο σκληρών και πολυέξοδων αγροτικών εργασιών και αγωνίας, καθώς πρόκειται για ένα ευπαθές φυτό. Εξαιρετικά ευάλωτο σε ασθένειες και στα καπρίτσια του καιρού, οι σταφιδοπαραγωγοί περιμένουν την πώληση και διάθεση του προϊόντος τους για να εξασφαλίσουν το μικρό, πλέον, κέρδος που αποφέρει η συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την επερχόμενη δραματική μείωση της επιδότησης ανά στρέμμα ωθούν πολλούς από αυτούς είτε να την εγκαταλείψουν και να ξηλώσουν τα χωράφια τους, είτε απλώς να πάψουν να ασχολούνται, στρεφόμενοι σε άλλες επαγγελματικές διεξόδους, όπως τον τουρισμό.
 
Όσοι, όμως, αποφάσισαν να την «ρίξουν» στα αλώνια περιμένουν τις ανακοινώσεις από την ΣΚΟΣ και την Ένωση ενώ αρκετοί είναι αυτοί που την πούλησαν χλωρή με τον φόβο ότι η τιμή φέτος δεν θα πιάσει το 1,25 ευρώ το κιλό.
 
Από την προσεχή Τετάρτη 27 Αυγούστου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών θα ξεκινήσει τη παραλαβή του προϊόντος στο σταφιδοεργαστάσιο και το μόνο που περιμένουν οι αγρότες είναι να προσδιοριστεί η τιμή του κιλού, ώστε να δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται.
 
Η σταφίδα θα παραλαμβάνεται είτε λιχνισμένη, είτε αλίχνιστη από την οποία θα αφαιρείται φύρα σε ποσοστό 3%. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι καλά καθαρισμένη από τα αλώνι. Η μεταφορά της θα γίνεται κανονικά είτε σε μικρές κλούβες των 25 – 30 κιλών, είτε με παλετοκιβώτια των 320 – 350 κιλών που παρέχονται στους παραγωγούς από το σταφιδεργοστάσιο.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου