Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Γιατί τα καρπούζια έχουν γεύση...κολοκύθας;

 

Η απάντηση του πρώην υπουργού

Το επεσήμανε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης και σας το μεταφέρω ευθύς αμέσως: «Εφέτος πολλά καρπούζια ήταν μεν κατακόκκινα στο εσωτερικό τους, αλλά... άγευστα, είχαν γεύση κολοκύθας». Τι ακριβώς συμβαίνει; Οπως εξήγησε στο ΒΗΜΑ, πολλοί ήταν αυτοί που δεν γεύτηκαν τούτο το καλοκαίρι κανονική γεύση καρπουζιού. Και οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον στην κόπωση της γης από τη συνεχή καλλιέργειά τους (αυτός ήταν και ο λόγος που επέμενε ως υπουργός στις εναλλακτικές καλλιέργειες) και δεύτερον στον εμβολιασμό τους. Καλά, θα πείτε, εμβολιάζουν και τα καρπούζια; Και όμως ναι.

Ο εμβολιασμός προκρίθηκε ως η καταλληλότερη λύση μετά την απαγόρευση του φυτοφαρμάκου βρομιούχου μεθαλίου (που κρίθηκε από τους διεθνείς διατροφικούς οργανισμούς ότι περιέχει ουσίες βλαπτικές για την υγεία μας). Ετσι, κατά τον υπουργό, άρχισαν οι ομαδικοί εμβολιασμοί καρπουζιού σε κολοκύθες. Δηλαδή βάζουν μία καρπουζιά σε μία κολοκυθιά. Το πάνω φυτό όμως και το κάτω επικοινωνούν. Και να σκεφτείτε ότι σήμερα υπάρχουν στην ελληνική ύπαιθρο περί τις 1.000 ποικιλίες αγριοκολοκυθιάς, οι περισσότερες από τις οποίες είναι άγνωστες στους καλλιεργητές. Και αφού εξήγησε τι συμβαίνει με τα καρπούζια, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι με τη μέθοδο του εμβολιασμού (σε κολοκύθες ή σε άλλα φυτά) γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή αγγουριών, το 70% της παραγωγής πεπονιών και το 40% της παραγωγής καρπουζιών.
 
 
πηγή: http://newsmessinia.blogspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου