Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Εγκρίθηκαν οι μονάδες βιοαερίου και λυματολάσπης


LYMATAΤους περιβαλλοντικούς όρους για δύο μονάδες που έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις ενέκρινε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
 
Πρόκειται για ιδιωτικές επενδύσεις που χωροθετούνται στο Δήμο Ζίτσας και αφορούν σε επεξεργασία λυματολάσπης και αποβλήτων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για τις επενδύσεις αυτές υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας.


Οι περιβαλλοντικοί όροι που εγκρίθηκαν αφορούν στα έργα:


1. Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο, στη ΒΙ.Π.Ε. Ιωαννίνων και με φορέα υλοποίησης την ΕΝΒΙΚΕΑΡ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.
2. Μονάδα αερόβιας επεξεργασίας λυματολάσπης από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, στην περιοχή αναδασμού Ελεούσας και με φορέα υλοποίησης τον Κωνσταντίνο Σταύρου.

Σύμφωνα με την παράταξη ΡΙΖΑ Ζίτσας όμως η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τις δυο μονάδες έχει τις εξής επιπτώσεις:


• Ανοίγει στο δρόμο στην εγκατάσταση ακόμα δυο ρυπογόνων μονάδων στο ήδη επιβαρυμένο βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, το οποίο ως γνωστό «φιλοξενεί» τη βιομηχανική ζώνη του Νομού και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των αστικών λυμάτων όλου του λεκανοπεδίου. Με τις αποφάσεις αυτές έρχεται η επισημοποίηση από το ελληνικό κράτος της κήρυξης της περιοχής ως της «χαβούζας» του Νομού.
• Προσφέρεται η διαχείριση των αποβλήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να προκρίνεται η επίτευξη κέρδους από την προστασία της δημόσιας υγείας και της ποιότητας στην καθημερινή ζωή του πολίτη.
• Αγνοείται επιδεικτικά η έκφραση του εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου, απαξιώνοντας το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην τοπική κοινωνία.

Η Δημοτική παράταξη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ καταδικάζει τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και καλεί το Δήμο Ζίτσας για τις εξής ενέργειες:

1.
Άμεση διενέργεια λαϊκών συνελεύσεων για την ενημέρωση των δημοτών – κατοίκων στα χωριά που πλήττονται άμεσα από την εγκατάσταση των δυο μονάδων
2. Εφαρμογή των αποφάσεων 124/2014 και 125/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου για την προσφυγή κατά των αποφάσεων με κάθε πρόσφορο μέσο.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου