Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Αποστολή στην Αλβανία… για άλλη μια φορά!

 

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Ομάδα της Ορνιθολογικής διενέργησε άλλη μια αποστολή αναζήτησης Ασπροπάρηδων στη νότια πλευρά της Αλβανίας. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, μιας και τα πουλιά δεν γνωρίζουν σύνορα και υπάρχει η υποψία ότι οι Ασπροπάρηδες που παρατηρούνται στην Ήπειρο μετακινούνται από και προς τη νότια Αλβανία. Έτσι, τα πουλιά επισκέπτονται τη μία ή την άλλη πλευρά των συνόρων για να τραφούν ή ακόμα και για να βρουν νέες αναπαραγωγικές επικράτειες.

Ο πληθυσμός του Ασπροπάρη στην Αλβανία, όπως και στις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες, υπέστη σημαντική μείωση κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αποστολής, η Ομάδα της Ορνιθολογικής έλεγξε επτά (7) γνωστές επικράτειες Ασπροπάρη, από τις οποίες επιβεβαιώθηκαν τέσσερις (4) ως ενεργές. Αυτό σημαίνει ότι, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο τμήμα της χώρας, ο πληθυσμός του είδους παρέμεινε σταθερός από την προηγούμενη περίοδο.


Βάσει της επικοινωνίας με τους τοπικούς κατοίκους, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων δεν είναι τόσο εκτενής όσο στην Ελλάδα και περιορίζεται σε ορισμένες μόνο περιοχές. Ωστόσο, οι ακριβείς απειλές για το είδος στην Αλβανία δεν είναι πλήρως γνωστές και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, ώστε να εφαρμοστούν στην περιοχή τα κατάλληλα μέτρα διατήρησης.

Εκτός από Ασπροπάρηδες, η Ομάδα παρατήρησε στη «Χώρα των Αετών» επίσης αρκετούς Χρυσαετούς, Γερακαετούς και Γερακίνες, καθώς και θεαματικές προμεταναστευτικές συγκεντρώσεις Κιρκινεζιών.

Δείτε την ανακοίνωση και εδώ:
http://lifeneophron.eu/gr/news-view/273.html
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου