Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Λύκοι εναντίον κυνηγόσκυλων…


 LYKOIΗ αυξητική τάση απώλειας κυνηγόσκυλων από λύκους έχει ανησυχήσεις αρκετούς κυνηγούς. Πουλόσκυλα, ακόμη και σκληροτράχηλοι Ελληνικοί Ιχνηλάτες, έχουν πέσει θύματα, και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από τον κυνηγό. Τι συμβαίνει;

Το παρακάτω απόσπασμα από τη μελέτη «Επαφές Λύκων και Σκύλων στη Μινεσότα» στην ιστοσελίδα wolfology.com ίσως να ρίχνει κάποιο φως για την κατάσταση και τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον, καθώς οι λύκοι επεκτείνουν την εξάπλωσή τους νότια.

«Οταν οι λύκοι θηρεύουν σκύλους, επιδεικνύουν μια έλλειψη φόβου προς ανθρώπους και κτίρια που είναι ασυνήθιστη, εκτός αν είναι άρρωστοι, ανήμποροι ή απορροφημένοι στο κυνήγι ελαφιών. Σε αρκετά περιστατικά οι λύκοι εστίασαν την προσοχή τους στα σκυλιά με τέτοια ένταση που τους ήταν αδιάφορη η παρουσία ανθρώπων ή η γειτνίαση με κτίρια.

Οι περισσότερες επιθέσεις λύκων εναντίον σκύλων, συμπεριλαμβανομένων και των θανατηφόρων, σημειώθηκαν σε αυλές σπιτιών, και με δύο εξαιρέσεις ήταν σε ακτίνα μικρότερη των 100 μέτρων από το σπίτι του ιδιοκτήτη. Σε μια περίπτωση, ένας λύκος επιτέθηκε σε σκύλο πάνω στο κατώφλι του σπιτιού και δεν υποχωρούσε μέχρι που κτυπήθηκε με φτυάρι στο κεφάλι. Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη λίγο καιρό μετά την απώλεια άλλου σκύλου στο ίδιο σπίτι, ενώ γείτονες είχαν ήδη χάσει δύο σκυλιά. Τέσσερα θανατηφόρα περιστατικά αφορούσαν σκύλους που ήταν δεμένοι σε αυλές ή δίπλα στα σκυλόσπιτά τους. Σε αυτά τα περιστατικά τα κολάρα των σκύλων είχαν κοπεί και το νεκρό ζώο μεταφέρθηκε εκτός της ιδιοκτησίας. Σε μία περίπτωση οι λύκοι τράβηξαν το σκυλόσπιτο μαζί με το νεκρό σκυλί στο γειτονικό δάσος.

Αρκετές αναφορές ιδιοκτητών σκύλων ήταν από την ίδια περιοχή και στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτή η διαπίστωση τείνει να δείξει ότι οι λύκοι, μεμονωμένα ή σαν αγέλες, είχαν στοχοποιήσει σκύλους και δεν επρόκειτο για τυχαίες συναντήσεις.

Η πιο ακραία περίπτωση ήταν στην πόλη Ιζαμπέλα, όπου αναφέρθηκαν φόνοι σκύλων από τον Ιούνιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 1984. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα δημιουργήθηκε από μια συγκεκριμένη αγέλη λύκων που είχε σημείο συνάντησης 6,5 χιλιόμετρα από την πόλη. Σε τουλάχιστον δύο άλλες περιπτώσεις λύκοι είχαν επιτεθεί σε σκυλιά της ίδιας κοινότητας μέσα σε διάστημα λίγων ημερών». Απόσπασμα από τη μελέτη (Interactions of Wolves and Dogs in Minnesota), Steven H. Fritts & William J. Paul.

Η πιο πρόσφατη μελέτη για την αλληλεπίδραση λύκων και σκύλων είναι αυτή των Lescureux και Linnell και αναφέρει τόσο τη θήρευση σκύλων όσο και τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει στους λύκους η επαφή με σκύλους και η μετάδοση ασθενειών, καθώς και ο ανταγωνισμός για τροφή στους ίδιους βιότοπους όπου ζουν αδέσποτα σκυλιά και λύκοι.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου