Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Άρχισε ο τρύγος στα σταφιδοχώρια της Ηλείας

 
IMG_5156

Μειωμένη παραγωγή - Άγνοια για την τιμή

Κακοί οιωνοί για τη "μαυρομάτα"
 
Άρχισε σε όλη την Ηλεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα ο τρύγος της κορινθιακής σταφίδας, με τους παραγωγούς να αναρωτιούνται ακόμα και αυτή την ώρα αν υπάρχει λόγος να συγκεντρώσουν και να αποξηράνουν το προιόν τους ή αν αυτή η διαδικασία απλά θα τους προσθέσει νέα οικονομικά βάρη στα οποία δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Το πάλαι ποτέ μοναδικό συναλαγματοφόρο προϊόν που στήριζε ολόκληρη την οικονομία του νομού μας, σήμερα βρίσκεται στα αζήτητα παρά το γεγονός ότι η παραγωγή του έχει μειωθεί  αισθητά.

Πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχοντας αγανακτήσει από τη συμπεριφορά τόσο των εμπόρων σταφίδας, όσο και της Ένωσης, ήταν αποφασισμένοι να δώσουν στο εμπόριο νωπή τη σταφίδα τους, «έστω και με δέκα λεπτά το κιλό»  όπως μας έλεγαν, παρά να υποβληθούν σε κόπους και έξοδα (μεροκάματα) για την συγκομιδή και την αποξήρανσή της. Μάλλον κατέληγαν να παραδώσουν όση ποσότητα  είναι αναγκαία  για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης.
 
 
Μειωμένη παραγωγή κατά 45%
 
Μειωμένη κατά 45% εκτιμούν ότι θα είναι η παραγωγή φέτος, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, του χαλαζιού που έπληξε τα κλήματα στο στάδιο της εμφάνισης του καρπού, αλλά και του περονόσπορου στα  σταφιδοχώρια του πρώην δήμου Ιάρδανου, αλλά και στο Λαμπέτι όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Α/Σ  Πύργου Μιχάλης Πλαστουργός. Η ζημιά δεν είναι ίδια σε όλες στις σταφιδοκαλλιέργειες αλλά  και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Πύργου, τα ίδια ισχυρίζονται  οι σταφιδοπαραγωγοί που ξεκίνησαν τον τρύγο.
 
 
Απλήρωτοι  για την περσινή σταφίδα!
 
Είναι οι ίδιοι που καταγγέλλουν ότι  δεν έχουν πια τι να περιμένουν, καθώς ήδη  μετά από ένα χρόνο δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για τη σταφίδα που παρέδωσαν πέρυσι σε έμπορο!  Στην ίδια κατηγορία ωστόσο (του αφερέγγυου φορέα ) κατατάσσουν και την ΕΑΣ Ηλείας –Ολυμπίας, η οποία επίσης με μεγάλη καθυστέρηση συνεχίζει να εξοφλεί με μικροποσά τους παραγωγούς μέλη της. Δεν είναι τυχαίο, θα μας πουν, ότι έσπευσε ο πρόεδρός της να δηλώσει ότι θα ξεκινήσει συγκέντρωση σταφίδας για λογαριασμό της και για λογαριασμό της ΕΑΣ Αιγιάλειας, δίνοντας προκαταβολή στους παραγωγούς που θα την προτιμήσουν, χωρίς να ανακοινώσει ακόμα τιμή».


Συμφωνίες χωρίς προσδιορισμό τιμής


Στην περιοχή της Αμαλιάδας η Ομάδα Παραγωγών έχει ανακοινώσει ήδη ότι προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίων με την ΕΑΣ Αιγιάλειας στην οποία θα παραδώσει για μεταποίηση,  τις ποσότητες που θα συγκεντρώσει από τα μέλη της. Πλην, ούτε εδώ έχει υπάρξει συμφωνία για την τιμή ανά κιλό σταφίδας. Όπως μας δήλωσε ο κ. Βαλλιανάτος, η μόνη συμφωνία είναι ότι η τιμή που θα δοθεί θα είναι κατά πέντε λεπτά λιγότερη ανά κιλό από την τιμή που θα δοθεί στους παραγωγούς σταφίδας της περιοχής της Βότσισας που παραδοσιακά έχει την καλύτερη ποιότητα.


Κατά 15% μειωμένη παραγωγή στην Αμαλιάδα
 
Εδώ, η παραγωγή εμφανίζεται επίσης μειωμένη, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό (περίπου 15% όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι παραγωγοί). Έτσι η Ομάδα Παραγωγών αναμένεται να συγκεντρώσει περί τους 800 με 1000 τόνους σταφίδα, φέτος από τα μέλη της. Η συγκέντρωση  από την Ο.Π  της Αμαλιάδας, αναμένεται να αρχίσει από τις 25 Αυγούστου και μετά. Η Ομάδα θα απορροφήσει πρώτα το προϊόν που θα της παραδώσουν τα μέλη της και εν συνεχεία μπορεί και να εξετάσει αιτήματα που ήδη της υποβάλλουν απογοητευμένοι σταφιδοπαραγωγοί από άλλες περιοχές της Ηλείας. Και είναι πράγματι   «ελληνικό παράδοξο», από τη μια να μην υπάρχει παραγωγή που να καλύπτει τις συνήθεις ανάγκες της αγοράς της σταφίδας από τη μια και από την άλλη η τιμή της να κατρακυλά συνεχώς καθιστώντας ασύμφορη την συνέχιση της καλλιέργειας, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου