Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Ακτινίδια και πορτοκάλια στη δίνη του ρωσικού εμπάργκο


AKTINIDIA ARTAΤα ροδάκινα παρασύρονται στη δίνη των επιπτώσεων που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο, αλλά αυτό δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου.
 
Το πλήγμα για την ελληνική νωπή φράουλα θα είναι τεράστιο, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας παραγωγής, που αγγίζει το 50% σε όγκο και τα 24 εκατομμύρια ευρώ σε αξία, οδεύει προς Ρωσία
 
Η λίστα των ελληνικών προϊόντων που το επόμενο διάστημα θα πέσουν... θύματα των ρωσικών κυρώσεων είναι μακρά και οι επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και τις ελληνικές εξαγωγές μεγάλες.
 
Οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι αδιάθετων ροδάκινων και νεκταρινιών βρίσκονται στην αφετηρία του χρονικού μιας επερχόμενης κρίσης στα αγροτικά προϊόντα της χώρας που μόλις ξεκίνησε. Τέσσερα προϊόντα στη διάρκεια των επόμενων πέντε μηνών θα υποστούν πλήγμα από τις κυρώσεις της κυβέρνησης Πούτιν.
 
Το πρόβλημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς στο στόχαστρο αυτής της κρίσης δεν θα βρεθούν μόνο προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προορισμό τη Ρωσία.
Το εμπάργκο θα υπερτροφοδοτήσει κάποιες ευρωπαϊκές αγορές με αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες εντός ΕΕ με μεγάλη αγροτική παραγωγή.
 
Αυτό ακριβώς φοβούνται ότι θα συμβεί με τα μήλα, η συγκομιδή των οποίων ξεκινά στα τέλη Αυγούστου και θα συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου. Μπορεί η Ελλάδα να μην κάνει εξαγωγές μήλων στη Ρωσία, ωστόσο το πλήγμα στην εγχώρια παραγωγή μηλών θα επέλθει με έμμεσο τρόπο.
 
 
Η Πολωνία
 
Οπως αναφέρει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, η Πολωνία εξάγει σε ετήσια βάση 677.000 τόνους μήλων στη Ρωσία και μαζί με Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, η συνολική ποσότητα φθάνει το 1 εκατομμύριο τόνους. Τεράστιες ποσότητες, που εύλογα θα επιχειρηθεί να βρουν άλλες αγορές είτε εντός είτε εκτός Ευρώπης.
 
Το κακό για τις περισσότερες χώρες παραγωγούς μήλων είναι ότι το πολωνικό μήλο είναι το φθηνότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεδομένου ότι το ελληνικό μήλο δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί σε επίπεδο, είναι βέβαιο πως η ελληνική αγορά θα κατακλυσθεί με μήλα Πολωνίας, δημιουργώντας σημαντικές πιέσεις στους Ελληνες παραγωγούς.
 
Έναν μήνα αργότερα μετά το μήλο, σειρά παίρνει το ακτινίδιο, η συγκομιδή του οποίου ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου. Το ακτινίδιο ανήκει στην ομάδα οπωροκηπευτικών που θα ενισχυθούν από την Κομισιόν με το πακέτο στήριξης των 125 εκ. ευρώ, ωστόσο οι επιπτώσεις για την ελληνική παραγωγή και τις ελληνικές εξαγωγές θα είναι μεγάλες, καθώς πρόκειται για το Νο1 σε αξία αγροτικό προϊόν που εξάγει η χώρα μας στη Ρωσία. Κύριες παραγωγικές περιοχές ακτινίδιου είναι οι Νομοί Αρτας, Καβάλας, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Φθιώτιδας. Στην ίδια ακριβώς θέση με τα ελληνικά θα βρεθούν και τα πορτοκάλια στα τέλη Νοεμβρίου.
 
Η Ελλάδα μπορεί να μην εξάγει σημαντικές ποσότητες πορτοκαλιών στη Ρωσία, ωστόσο οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ποσοτήτων που εξάγουν Ιταλοί και Ισπανοί στη Ρωσία θα θέσει σε μεγάλη δοκιμασία την εγχώρια παραγωγή.
 
Η μεγάλη προσφορά πορτοκαλιών στην Ευρώπη θα συμπιέσει προς τα κάτω τις τιμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες παραγωγούς.
 
Επόμενος σταθμός στο χρονικό της εν εξελίξει κρίσης θα είναι ο Γενάρης του 2015, με την έναρξη της συγκομιδής φράουλας, που παράγεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου