Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

Ενημέρωση για την διάθεση τσίπουρου - τσικουδιάς

 
Ενημέρωση για την διάθεση τσίπουρου - τσικουδιάςΣύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 2969/01 και Υπ. Απόφαση 30/077/2131/11) ορίζεται η έννοια των αλκοολούχων ποτών και ρυθμίζονται όλα τα στάδια παραγωγής, κατοχής, αποθήκευσης και διακίνησης τους. Υπάρχει δε ειδική αναφορά για την τσικουδιά / τσίπουρο και το ούζο, τα κυριότερα σημεία της οποίας είναι τα παρακάτω :
- Η τσικουδιά ή τσίπουρο αποτελεί ειδική κατηγορία αναγνωρισμένου υπέρ της Ελλάδας αλκοολούχου ποτού προερχόμενου από απόσταγμα στεμφύλων σταφυλιών, όπου:
    τσικουδιά χαρακτηρίζεται το προϊόν που παράγεται στη νήσο Κρήτη
    τσίπουρο χαρακτηρίζεται το προϊόν που παράγεται οπουδήποτε στην Ελλάδα, εκτός της Κρήτης
    τσικουδιά ή τσίπουρο χαρακτηρίζεται το προϊόν που παράγεται στα νησιά των Κυκλάδων

- Το ούζο αποτελεί επίσης ειδική κατηγορία αναγνωρισμένου υπέρ της Ελλάδας αλκοολούχου ποτού με χρήση γλυκάνισου και άλλων αρωματικών σπόρων, φυτών ή καρπών.
- Για την τσικουδιά ή τσίπουρο και το ούζο ισχύουν αναγνωρισμένες γεωγραφικές ενδείξεις έχει δηλαδή αναγνωριστεί ότι συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση του ποτού του δίδει ορισμένη ποιότητα και φήμη. Για την τσικουδιά έχει αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ένδειξη «Τσικουδιά Κρήτης».
- Δικαίωμα παραγωγής και εμφιάλωσης αλκοολούχων ποτών (δηλαδή τοποθέτησης σε φιάλες και δοχεία μέχρι 60 λίτρων) αλλά και χρήσης γεωγραφικών ενδείξεων έχουν μόνον οι νόμιμα λειτουργούντες ποτοποιοί (οι οποίοι και αποδίδουν ιδιαίτερα υψηλό φόρο για την δραστηριότητα αυτή).

Ιδιαίτερη κατηγορία προϊόντος αποτελεί η τσικουδιά των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών (άμβυκες / ρακοκάζανα). Το προϊόν αυτό, το οποίο έχει υπαχθεί σε ιδιαίτερο καθεστώς προκειμένου να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα (ευνοϊκή φορολόγηση), διατίθεται με τους εξής περιορισμούς:

- το προϊόν διατίθεται μόνο χύμα, χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση, δηλαδή:

    πωλείται ως «τσικουδιά» (απαγορεύεται η χρήση του ονόματος ρακί)
    μπαίνει σε φιάλη/δοχείο παρουσία του καταναλωτή (απαγορευόμενης της τοποθέτησης σε φιάλες πριν την πώληση)
    απαγορεύεται οποιαδήποτε ένδειξη/ετικέτα επάνω στο δοχείο/φιάλη κατά την πώληση
    δεν επιτρέπεται η χρήση οποιαδήποτε γεωγραφικής ένδειξης (ακόμα και με την μορφή σημάτων, εικόνων ή συμβόλων) στην επισήμανση των προϊόντων (συσκευασία, πινακίδα, ετικέτα) ή κατά την διαφήμιση τους

- τα δοχεία αποθήκευσης και τελικής πώλησης είναι υποχρεωτικά γυάλινα (επιτρέπεται μόνο κατά την μεταφορά από τον παραγωγό προς το κατάστημα η χρήση πλαστικών δοχείων-μπιτόνια, κανίστρες, ασκοί- αλλά αμέσως μετά την παραλαβή πρέπει να μεταγγίζεται σε ανοξείδωτο, γυάλινο ή ξύλινο δοχείο)
- κατά την διακίνηση του προϊόντος από τον παραγωγό ή τον αγοραστή, το προϊόν πρέπει να συνοδεύεται από τα παραστατικά του Τελωνείου, δηλαδή αντίγραφο της άδειας απόσταξης και του αποδεικτικού είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
- Απαγορεύεται η χρήση αυτής της τσικουδιάς για παρασκευή οποιουδήποτε άλλου ποτού (πχ «ρακόμελου» κλπ)

Η Υπηρεσία μας έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για καταστρατήγηση της ισχύουσας νομοθεσίας και ιδιαίτερα για χρήση πρώτων υλών αμφιβόλου ποιότητας, εμφιάλωση απουσία του πελάτη, χρήση πλαστικών δοχείων κατά την πώληση. Για το λόγο αυτό, το Τμήμα Εμπορίου σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Νομού Ρεθύμνης (Τελωνείο, Χημική Υπηρεσία) θα πραγματοποιήσει τους καλοκαιρινούς μήνες ελέγχους σε σημεία λιανικής πώλησης αλλά και σε επιχειρήσεις εστίασης προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση τις ισχύουσας νομοθεσίας.
Παρακαλούμε για την πιστή συμμόρφωση όλων των ενδιαφερομένων με τις ισχύουσες διατάξεις καθώς η διαπίστωση παραβάσεων συνεπάγεται την επιβολή ποινικών αλλά και διοικητικών κυρώσεων από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου