Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

Κυνηγοί ζητούν τη λήψη μέτρων μόνο όταν οι αρκούδες επιτίθενται σε ανθρώπους!


Φωτογραφία: Αρκούδα νεκρή στη Φλώρινα
τον Μάιο του 2012
 
Στα συνεχή περιστατικά επιθέσεων αρκούδων σε ανθρώπους αναφέρεται με ανακοίνωση της η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ Κ.Ο.ΜΑ.Θ.) η οποία ζητάει την ενεργοποίηση της πολιτείας και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για τη λήψη μέτρων και διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

Η ΣΤ’ Κ.Ο.ΜΑ.Θ. τονίζει ότι σύμφωνα με τις αναφορές των ομοσπονδιακών θηροφυλάκων της «τον τελευταίο μόνο μήνα
έγιναν οι εξής επιθέσεις αρκούδας σε άνθρωπο:
- Στις 5/8 στους Λικνάδες Τσοτυλίου Κοζάνης αρκούδα όρμησέ στον κτηνοτρόφο, τον δάγκωσε στον μηρό και στην πλάτη και τον έσυρε στο έδαφος. Τον κτηνοτρόφο έσωσαν τα ποιμενικά σκυλιά του. Από το Κ.Υ. Τσοτυλίου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου και νοσηλεύεται.
- Στις 30/7/2014 πάλι στις Λικνάδες Τσοτυλίου Κοζάνης (μια εβδομάδα πριν το περιστατικό με τον νοσηλευόμενο κτηνοτρόφο), μία αρκούδα (πιθανόν η ίδια) επιτέθηκε στα κτηνοτροφικά ζώα και έφαγε ένα κριάρι.
- Στις 12/7/2014 στην Αχλαδιά Τσοτυλίου Κοζάνης μία αρκούδα επιτέθηκε σε κοπάδι πρόβατα, σκότωσε 7 πρόβατα και 1 σκυλί, έριξε κάτω τον κτηνοτρόφο, τον οποίον έσωσαν τα υπόλοιπα σκυλιά του.
- Στις αρχές Ιουλίου 2014 στη Δαμασκηνιά Τσοτυλίου, αρκούδα επιτέθηκε σε ποιμενικό σκυλί και ο κτηνοτρόφος την έδιωξε πετώντας της μια πέτρα στο στήθος.

Αντίστοιχα περιστατικά συνέβησαν και στο Νομό Φλώρινας.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης ζητά την άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, όπως αυτή συγκροτήθηκε για την περιοχή Τσοτυλίου με την απόφαση 33802/1303/6-8-2014 της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας.

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε σε εφαρμογή της Κ.Υ.Α. 104180/433/5-2-2014 για την λήψη μέτρων και διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

Καλεί επίσης τους ανθρώπους της υπαίθρου (κτηνοτρόφους, κυνηγούς, περιπατητές και κατοίκους) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση να επικοινωνούν με την τοπική Δασική Υπηρεσία ή τον Κυνηγετικό Σύλλογο ή την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (τηλ. 23104771282310477128, e-mail:
info@hunters.gr)».

Εμείς από την σειρά μας έχουμε να επισημάνουμε ότι και η πολιτεία οφείλει να παίρνει μέτρα για την προστασία των άγριων ζώων αλλά και να αποζημιώνει τους κτηνοτρόφους και του γεωργούς για τις απώλειες αυτά προκαλούν.

Αναρωτιόμαστε όμως πότε ήταν η τελευταία φορά που η ΣΤ’ Κ.Ο.ΜΑ.Θ. εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τους ανθρώπους που εξοντώνουν συστηματικά τις αρκούδες, αν και θανάτωση τους απαγορεύεται αφού είναι είδος υπό προστασία και δυστυχώς υπό εξαφάνιση.

Θυμίζουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αρκούδες επί ελληνικού εδάφους είναι ο άνθρωπος και από την πλευρά των εκπροσώπων των κυνηγών δεν βλέπουμε καμιά ουσιαστική δράση ή σοβαρή καταγγελία για το θέμα.

Οι αρκούδες όπως και άλλα είδη άγριων ζώων πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές, στάνες, χωράφια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να τραφούν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο άνθρωπος με της πάσης φύσεως δραστηριότητες του έχει επεκταθεί παντού και έχει περιορίσει τον ζωτικό χώρο γι’ αυτά τα μεγάλα θηλαστικά.

Οι άνθρωποι λοιπόν αντί να περιφράττουν αποτελεσματικά τα μαντριά τους, τα μελίσσια τους κ.ο.κ. (αφού υπάρχουν και επιδοτήσεις για τοποθέτηση ηλεκτροφόρων καλωδίων) προκειμένου να μην ξοδέψουν χρήματα προτιμούν να πυροβολούν, να δηλητηριάζουν με φόλες ή να τοποθετούν θανάσιμες παγίδες για τις αρκούδες οπουδήποτε.
 
 
πηγή: www.zoosos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου