Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Τηνιακές γεύσεις στη μεσογειακή δίαιτα


Η μεσογειακή δίαιτα, μεσογειακή διατροφή, τα τελευταία χρόνια συνεχώς βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην τριλογία, στάρι, λάδι και κρασί και την συναντάμε σε όλες τις όχθες της ιστορικής αυτής λεκάνης της Μεσογείου, όπου γεννήθηκαν σημαντικοί πολιτισμοί και οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές Θρησκείες, αυτές των των απογόνων του Αβραάμ, Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Μωαμεθανισμός. Τα υλικά παρασκευής των φαγητών είναι σχεδόν τα ίδια, καταγράφεται όμως μεγάλη ποικιλία παρασκευής των φαγητών και γεύσεων, οι οποίες ακολουθούν και τις διατροφικές ανάγκες και τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες.

Οι ξεχωριστές γεύσεις της Τήνου, ή οι γευστικές προτιμήσεις των Τηνιακών, αντανακλούν την ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου μας.

Το καθημερινό, ή γιορταστικό τραπέζι, παρασκευάζεται με τα ίδια πάνω - κάτω, προϊόντα, όμως τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. Αυτό το διαφορετικό γούστο με τη σύνθεση του γεύματος, ή του δείπνου, την αρχιτεκτονική του πιάτου και την τελετουργία της παρουσίασης δίνει την ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα κάθε τόπου μας.

Στην όμορφη Καρδιανή Τήνου, πέντε νέοι άνθρωποι, την Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Τριάδας παρουσίασαν με πιεστικότητα και με ευχέρεια γεύσεις από την Τήνο, γύρω από την ιστορία, την παρασκευή και την αισθητική της γευστικής απόλαυσης.

Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτιστικές αρχές του τόπου. Στη συνέχεια με συντονιστή τον κ. Κώστα Δανούση παρουσίασαν τις εργασίες τους οι ομιλητές.

Η Ευαγγελία Πανωρίου αναφέρθηκε στον πολιτισμό των γεύσεων, η Αλεξάνδρα Φωσκόλου παρουσίασε την πορεία επάρκειας και αναζήτησης της γευστικής απόλαυσης (
δείτε την ομιλία εδώ), ο Αναστάσιος Δανούσης ξενάγησε στις διαδρομές των γεύσεων, μέσα από τις οποίες η γεύση γίνεται αισθητική δημιουργία, η Φράνσις Παλαμάρη εστίασε στο τελετουργικό της τηνιακής κουζίνας, ως μια έκφραση υψηλού πολιτισμού, και η μικρή Ματίνα Καραΐσκου παρουσίασε απόπειρες τεκμηρίωσης της τηνιακής κουζίνας.

Όλα μαζί μια προβολή μέσα από εκλεπτυσμένες γεύσεις, την αρχιτεκτονική του πιάτου και της τράπεζας, με την απαραίτητη γαστρονομική τηνιακή τελετουργία.

Όλα ωραία και γευστικά, δοκιμάζοντας τηνιακά προϊόντα που προσφέρθηκαν από τηνιακούς φορείς, και επιχειρηματίες.

Νίκος Φώσκολος
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου