Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Tα κυριότερα νησιωτικά οικοσυστήματα του κόσμου


Πολλά απομακρυσμένα νησιά σε όλον τον κόσμο φιλοξενούν μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Σε ορισμένα από αυτά απαντώνται είδη φυτών και ζώων που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Τα οικοσυστήματα αυτά αποτελούν αναντικατάστατους θησαυρούς της Φύσης.

Παρακάτω παρατίθενται μερικά από τα σπουδαιότερα νησιωτικά οικοσυστήματα του πλανήτη:

(Σημείωση: όσα αναφέρονται εδώ δεν είναι απαραίτητα νησιά που περιβάλονται από νερό, αλλά τμήματα γης απομονωμένα με φυσικό τρόπο από τη γύρω περιοχή).


Mona Island



Ανήκει διοικητικά στο Πουέρτο Ρίκο. Είναι το μεγαλύτερο από τα τρία νησιά στην περιοχή Mona Passage. Τα άλλα δύο είναι το Monito και το Desecheo. Ανακαλύφθηκε από τον Κολόμβο το 1493, στο δεύτερο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο. Αποτελεί προστατευμένη περιοχή από το 1919 και είναι ακατοίκητο για πάνω από 50 χρόνια. Το ιγκουάνα που ζει σε αυτό το νησί δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.


Sir Bani Yas



Είναι το μεγαλύτερο φυσικό νησί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί περιοχή προστασίας της άγριας φύσης. Φυτεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα ενώ μεταφέρθηκαν ακόμη πολλά είδη ζώων. Σε αυτό το νησί ζουν τα τελευταία 400 ζώα από ένα μοναδικό είδος αντιλόπης, που έχει εξαφανιστεί στον υπόλοιπο κόσμο.


Lord Howe Island



Βρίσκεται στη θάλασσα της Τασμανίας σε απόσταση 600 χιλιομέτρων ανατολικά από τις ακτές της Αυστραλίας. Έχει δημιουργηθεί από υποβρύχια ηφαιστειακή δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί επάνω σε αυτό μοναδικά τοπία, που φιλοξενούν εντυπωσιακά είδη χλωρίδας και πανίδας. Σχεδόν τα μισά φυτά στο νησί είναι ενδημικά, όπως ένα χαρακτηριστικό είδος φοίνικα. Στο συγκεκριμένο νησί ζουν περίπου 350 κάτοικοι και επιτρέπονται μόνο 400 τουρίστες τη φορά.


Mount Bosavi



Το όρος Bosavi είναι ένα ανενεργό ηφαίστειο στην επαρχία Southern Highlands στην Παπούα Νέα Γουινέα. Το 2009 μια διεθνής αποστολή επιστημόνων, συνοδευόμενη από συνεργείο του BBC, ανακάλυψε πάνω από 40 άγνωστα είδη, όταν κατέβηκαν και εξερεύνησαν το πρωτόγονο περιβάλλον στον κρατήρα του. Ανάμεσα σε αυτά ήταν 16 είδη βατράχων, τουλάχιστον τρία ψάρια, αρκετά έντομα και αράχνες, μια νυχτερίδα και έναν τεράστιο ποντικό μήκους 82 εκατοστών από τη μύτη μέχρι την άκρη της ουράς του και συνολικού βάρους 1,5 κιλού.


Ogasawara Islands



Αποτελούνται από 30 υποτροπικά και τροπικά νησιά, που διοικητικά ανήκουν στο Τόκιο και βρίσκονται περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια της πόλης. Μέχρι το 1830 ήταν ακατοίκητα, με αποτέλεσμα το οικοσύστημα να έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Σήμερα στα νησιά Chichijima και Hahajima κατοικούν 2.300 άνθρωποι, ενώ τα επισκέπτονται περίπου 17.000 τουρίστες το χρόνο.


Mount Roraima



Το υψηλότερο οροπέδιο που βρίσκεται στα Guiana Highlands της Νότιας Αμερικής σε υψόμετρο 2.772 μέτρων. Το ένα τρίτο των φυτών στην περιοχή είναι μοναδικά και απαντώνται μόνο σε αυτό.


Christmas Island




Το Νησί των Χριστουγέννων πήρε το όνομά τους από την ημέρα που ανακαλύφθηκαν το 1643. Βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό σε απόσταση 2.600 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από το Περθ της Αυστραλίας. Έχουν πληθυσμό περίπου 1.400 κατοίκων και σε αυτό υπάρχουν πολλά ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας, με πιο γνωστά τα κόκκινα καβούρια.


Socotra



Είναι ένα υπεράκτιο έδαφος της Υεμένης, σε ένα μικρό αρχιπέλαγος τεσσάρων νησιών στον Ινδικό Ωκεανό. Το Socotra είναι το μεγαλύτερο. Λόγω της απομακρυσμένης του θέσης και των υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή και την ξηρασία έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό και πολύ εντυπωσιακό οικοσύστημα. Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το ένα τρίτο από τα 800 φυτά του νησιού δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.


Komodo National Park



Το Εθνικό Πάρκο Komodo της Ινδονησίας αποτελείται από τρία μεγαλύτερα νησιά: τα Komodo, Padar και Rincah και 26 μικρότερα. Σε αυτό ζει η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου (Komodo Dragon). Μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα σε μήκος και το βάρος του να ξεπεράσει τα 70 κιλά.


Galapagos Islands



Τα νησιά Galapagos είναι ένα μικρό αρχιπέλαγος ηφαιστειακών νησιών που ανήκουν στο Εκουαδόρ και βρίσκονται στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Τα οικοσυστήματα αυτών των νησιών ενέπνευσαν τη θεωρία του Δαρβίνου για τη φυσική επιλογή. Γιγάντιες χελώνες, θαλάσσια λιοντάρια, πιγκουίνοι, θαλάσσια ιγκουάνα και θαλασσοπούλια ζουν εκεί. Τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αναφορικά με τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, που φτάνουν κατά μέσο όρο τους 60.000 το χρόνο.

 
πηγή: http://www.newsbeast.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου