Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η Οικόσφαιρα για τις ανεμογεννήτριες στις κορυφές των Αγράφων




Η ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑ εκφράζει την αντίθεσή της στα φαραωνικά σχέδια ανάπτυξης συγκροτημάτων αιολικών πάρκων και την εγκατάσταση 170 ανεμογεννητριών 120 μέτρων η καθεμιά στις κορυφές των Αγράφων.

Από την ίδρυσή μας υποστηρίζουμε θερμά την στροφή προς τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (ΑΠΕ) κατανοώντας τα προβλήματα των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου, την ρύπανση από τα πυρηνικά εργοστάσια και απόβλητα. Θεωρούμε ότι οι ΑΠΕ πρέπει να έχουν ένα κεντρικό κυρίαρχο ρόλο σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο καθαρής μορφής ενέργειας όσο είναι δυνατόν με μηδενικούς ρύπους.

Το ερώτημα όμως είναι με ποιο τρόπο, από ποιους και για ποιους θα γίνουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις. Τον τελευταίο καιρό πληθώρα μελετών για ιδιωτικές επενδύσεις μεγάλων αιολικών πάρκων παρουσιάζονται στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια και ζητούν έγκριση. Θεωρούμε πως κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εξετάζεται με πολύ μεγάλη προσοχή και να συνοδεύεται από επαρκή διαβούλευση στην τοπική κοινωνία. Οι κάτοικοι είναι αυτοί που έχουν τον τελευταίο λόγο για το τι θα γίνει στην περιοχή τους και αυτό πρέπει να το γίνει απολύτως σαφές.

Πιστεύουμε πως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έχουν κυρίως τον χαρακτήρα κυριαρχούμενων από την απληστία του κέρδους επιχειρήσεων που με το πρόσχημα της καθαρής ενέργειας απειλούν να ισοπεδώσουν και να καταστρέψουν περιοχές φυσικού κάλλους και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για να κάνουν αμφίβολης χρησιμότητας έργα, μιας που το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουν, μπορεί να είναι πολλαπλάσιο από τη χρησιμότητα του.

Ο στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός για τον Δήμο και τον Νομό μας, το σχέδιο για την διαχείριση της ενέργειας, οι παρεμβάσεις στα βουνά μας, σε προστατευόμενες περιοχές, στο περιβάλλον γενικότερα και η αξιοποίηση του πλούσιου ανανεώσιμου δυναμικού τους, δεν μπορεί να γίνεται βάσει των αιτημάτων ιδιωτών επενδυτών. Είναι ευθύνη της πολιτείας, των κεντρικών αλλά και περιφερειακών θεσμικών της οργάνων σε συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες.

Είναι ευθύνη μας η στήριξη μιας πολιτικής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, η οποία θα εστιάζει πρώτα από όλα σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ορθολογικής χρήσης της. Ταυτόχρονα οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν θα πρέπει να είναι μικρής κλίμακας, να εμπλέκονται στην διοίκησή τους οι πολίτες, να ελέγχονται από τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους να στοχεύουν στην ενεργειακή αυτονομία σπιτιών και οικισμών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι οι μελλοντικές παρεμβάσεις να εντάσσονται σε ένα ανθρώπινο αρμονικό με το περιβάλλον πλαίσιο αναγνωρίζοντας ότι μόνο στο «μέτρον άριστον» μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμες για την κοινωνία.

Τα μικρά αιολικά λοιπόν μπορούν να προωθηθούν από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες και αυτές να έχουν ένα ιδιαίτερο ρόλο ως μέρος της λύσης για το περιβάλλον. Η ενεργοποίηση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών μέσω της δημιουργίας κοινωνικών και πολύ-συμμετοχικών δομών (με μετόχους πολίτες, επαγγελματικούς φορείς, κοινωνικές οργανώσεις, αυτοδιοίκηση) με στόχο την ανάπτυξη αποκεντρωμένων συστημάτων ΑΠΕ θα μπορούσε να αποτελέσει μια ανάσα στα προβλήματα των τοπικών οικονομιών και εργαλείο καταπολέμησης της ανεργίας.

Ας βάλουμε επιτέλους ένα φρένο στον τρελό ρυθμό που κατακλύζει τη ζωή μας και ας θυμηθούμε ότι ο τόπος αυτός δεν μας ανήκει για να αδιαφορούμε ή να τον κάνουμε ότι θέλουμε, αλλά ανήκει στις επόμενες γενεές. Γι αυτό και είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι μας για το τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Το μεσημέρι της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2013 (μετά την αναβολή που πήρε το θέμα από το προηγούμενο ΔΣ) το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας θα κληθεί για την λήψη απόφασης για την αδειοδότηση για την τοποθέτηση των πρώτων 48 ανεμογεννητριών, ανοίγοντας τον δρόμο και για τις υπόλοιπες!

Καλούμε τα μέλη μας, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και τους κατοίκους των περιοχών παρέμβασης να παρακολουθούν το πολύ σοβαρό αυτό θέμα έως την Τρίτη που θα γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και αν χρειαστεί, όλοι μαζί να αντιδράσουμε απαιτώντας την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου!
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου