Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Αντίθετοι με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά φορείς της Καρδίτσας

 
Την Πέμπτη 21-11-13, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων και πολιτών του νομού μας στα γραφεία του ΕΟΣΚ, με θέμα την ακύρωση της προτεινόμενης εγκατάστασης αιολικού πάρκου στις κορυφογραμμές των Αγράφων. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί την προηγούμενη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας για λήψη σχετικής απόφασης, αλλά ύστερα από την παρέμβαση φορέων και πολιτών το θέμα αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας για την περιοχή μας, όπου επιχειρείται βιασμός της φύσης, στο βωμό της κερδοσκοπίας και κερδομανίας από κάποιες εταιρίες που αδιαφορούν για τις όποιες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο σχετικός φάκελος που κατατέθηκε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει μια υποτυπώδη και στερεότυπη μελέτη, καθόλου εξειδικευμένη για την συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά παρόμοια με όλες σχεδόν της άλλες ανά την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μελέτη, προτείνει κατασκευή αιολικού πάρκου στις μεγάλης περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας κορυφογραμμές των Αγράφων.
Επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι δεν είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά υπέρ των ήπιων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα, αρκεί όμως να τηρούνται οι περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες πρέπει να είναι σοβαρές και εμπεριστατωμένες και να λαμβάνουν υπ όψιν τους τις ιδιομορφίες του κάθε τόπου και κυρίως οι παρεμβάσεις – κατασκευές να μη θίγουν και αλλοιώνουν το περιβάλλον. Άρα υπέρ, υπό προϋποθέσεις και όρους, δηλαδή μικρά αιολικά με μικρά μεγέθη ανεμογεννητριών, όχι στα ψηλά βουνά, όχι σε προστατευόμενες περιοχές, όχι σε δασωμένες περιοχές αλλά κυρίως σε περιοχές που δεν θίγεται το παρθένο τοπίο και η ομορφιά, και βέβαια με την προϋπόθεση να έχουν την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.

Το προτεινόμενο έργο γίνεται σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί η ομορφιά του τοπίου. Στην παρουσίαση των επιπτώσεων το φυσικό τοπίο δεν λαμβάνεται υπ όψη καθόλου. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ομορφιά των τοπίων μας, πρέπει να κατασκευάσουμε αιολικά πάρκα με πολλή προσοχή, και καλό και συνολικό σχεδιασμό.

Στην υπό συζήτηση μελέτη δεν υπάρχει καμιά εικόνα από άλλες τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στις οποίες ξεκάθαρα θα φαίνονταν πως οι ορεινοί όγκοι έχουν μετατραπεί σε απέραντα νταμάρια, απέραντα εργοτάξια και οι κορυφογραμμές κυριολεκτικά ισοπεδώνονται απλά επειδή δεν μπορεί να γίνουν διαφορετικά οι εγκαταστάσεις. Στην υπό συζήτηση μελέτη, η συνολική εικόνα της εγκατάστασης των τριών αιολικών πάρκων και κυρίως των συνοδών έργων δεν εμφανίζεται. Είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε χαρτί το τι πρόκειται να συμβεί και μόνο όσοι έχουν μια εικόνα της περιοχής μπορούν να κατανοήσουν τα αποτελέσματα των έργων. Τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα θα καταλάβουν σχεδόν το 100% των κορυφογραμμών της περιοχής που είναι προσβάσιμες από τον άνθρωπο. Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι σε οποιοδήποτε σημείο της περιοχής θα βρίσκεται ο παρατηρητής οι εγκαταστάσεις θα δίνουν την εικόνα της πλήρους μετατροπής της περιοχής από φυσικό περιβάλλον μεγάλης αισθητικής αξίας σε ανθρωπογενές – βιομηχανικό. Από κοντινότερη απόσταση το περιβάλλον θα προσομοιάζει με αυτήν των εργοταξίων συνδεδεμένων μεταξύ τους με ατελείωτους δρόμους οι οποίοι θα έχουν ισοπεδώσει τις κορυφογραμμές.

Οι φορείς της Καρδίτσας, καλούν τους πολίτες να επαγρυπνούν και να ετοιμάζονται για σημαντική παρέμβαση την ερχόμενη Τρίτη, κατά την διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, με σκοπό να μην παρθεί θετική απόφαση.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου