Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Λακωνία. Νέοι “Ger-Mani” εκπαιδεύονται και γνωρίζουν τα ιστορικά μονοπάτια της Μάνης

 
Γερμανοί μαθητές απασχολούνται για ένα μήνα στους τομείς της οικιακής οικονομίας, της χειροτεχνίας, της φροντίδας των ζώων κ.α., στα πλαίσια διεθνούς νεανικού προγράμματος που υλοποιείται στην Αν. Μάνη

Πέντε νέοι από το σχολείο Brüder-Grimm-Schule Fulda μαζί με πέντε ακόμα από το σχολείο Pestalozzischule Kassel, ολοκληρώνουν στην Καρυούπολη Γυθείου ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης με τίτλο είναι «Τέσσερις εβδομάδες μακριά από το σπίτι, εργαζόμενοι σε μια ξένη χώρα».

Είναι μια από τις πολλές προκλήσεις που θέτουν οι νέοι σε αυτό το πρόγραμμα IdA (ολοκλήρωση με την ανταλλαγή). Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις τις οποίες διαμόρφωσε επί τόπου το πρόγραμμα „Ger-Mani“ της Ομάδας Εργασίας για Διεθνή Νεανικά Προγράμματα Ούννα αναγνωρισμένο σωματείο (AGIP). «Από όλες τις προτάσεις που είχαμε τα τελευταία έτη, αυτή είναι η καλύτερη για τους νέους μας», σχολίασε ο Alexander Weidner, διευθυντής του σχολείου Brüder-Grimm-Schule Fulda, που συνοδεύει τα παιδιά μαζί με τον συνάδελφό του Peter Wessel από το Kassel. Η συνεργασία με τους ειδικούς και τους διευθυντές επί τόπου, που προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, είναι άψογη.

Οι νέοι  εργάστηκαν την πρώτη εβδομάδα στους τομείς της οικιακής οικονομίας, της χειροτεχνίας, της φροντίδας των ζώων, της περιποίησης του κήπου, αλλά ειδικά αυτή την εβδομάδα υπήρχε στο πρόγραμμα κάτι πολύ ιδιαίτερο.

Η Μάνη, στην οποία διαμένουν προσωρινά οι νέοι μαθητές, έχει εδώ και χιλιετίες παλαιά μονοπάτια. Λόγω της μη χρήσης τους και εξ αιτίας του μεσογειακού κλίματος, αυξάνεται η χλωρίδα και γίνονται απροσπέλαστα. Υπό την διεύθυνση ενός Ελβετού ειδικού από την Καρυούπολη, ο οποίος ανέλαβε να εκτελέσει τιμητικά αυτή την εργασία, ήτοι να καταστήσει ξανά τα μονοπάτια προσπελάσιμα, οι νέοι βοηθούν και συνδράμουν σε αυτό το έργο με το να ελευθερώνουν τα μονοπάτια και να απομακρύνουν τις πρασινάδες. Στον ελεύθερο χρόνο τους και τα Σαββατοκύριακα η ανταμοιβή τους είναι η χαλάρωση στην παραλία, η επίσκεψη ιστορικών μνημείων ή αγορές στη Σπάρτη. Το καλύτερο όμως είναι το ταξίδι στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
 
Το πρόγραμμα IdA (ολοκλήρωση με την ανταλλαγή) είναι ένα πρόγραμμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων. Η συνεργασία γι’ αυτή την αποστολή συντονίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού του κρατιδίου της Έσσης από κοινού με το εκπαιδευτικό δίκτυο ανατολικών θέσεων Grümel gGmbH.
 
Το πρόγραμμα Ger-Mani Ομάδα Εργασίας για Διεθνή Νεανικά Προγράμματα αναγνωρισμένο σωματείο (AGIP e.V.) συμβάλει ουσιαστικά με τους δραστήριους συνεργάτες του εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες στη νότια Πελοπόννησο, στην κοινωνικό – πολιτική όπως και πολιτιστική εξέλιξη αλλά και στην ανάπτυξη των υποδομών αυτής της Περιφέρειας. Εδώ ανοίγονται προοπτικές εκπαίδευσης για το μέλλον, όχι μόνο για κοινωνικά αδύναμους νέους Γερμανούς, αλλά και για νέους από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω link: www.ger-mani.net
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου