Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου. Ο Ιπτάμενος καθηγητής μελισσοκομίας που ξετρέλανε τους Ευρωπαίους


Το μελισσοκομικό μας αεροσκάφος
 
Μια πρωτότυπη και σίγουρα αρκετά τρελή ιδέα, μετουσιώθηκε σε πράξη στις 7 Νοεμβρίου 2013. Για πρώτη φορά, μία κυψέλη παρατήρησης με 2000 μέλισσες "επιβιβάστηκε" σε ένα μικρό, υπερελαφρό, μονοκινητήριο αεροσκάφος και πέταξε από το αεροδρόμιο Πολυκάστρου στην Παναγίτσα της λίμνης Βεγορίτιδας, με σκοπό να ενημερώσει και να διδάξει μικρούς μαθητές των τοπικών σχολείων για τη σημασία των μελισσών και της μελισσοκομίας.

Το όλο εγχείρημα βασίζεται φυσικά στο στοιχείο του εντυπωσιασμού. Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν τον διδάσκοντα να καταφθάνει από τον ουρανό και να προσγειώνονται μπροστά τους με συγκυβερνήτη μία κυψέλη με μέλισσες. Εικόνες που φυσικά θα χαραχτούν γερά στη μνήμη τους, τόσο αυτές όσο και εκείνες από το μάθημα που ακολούθησε, το οποίο τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους κάτοικους και το περιεχόμενο της κυψέλης αλλά και να δοκιμάσουν διαφορετικά, εκλεκτά μέλια από τη Σαμοθράκη, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική και την Κύπρο.

Εντυπωσιακό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που την παρακολούθησε (σχεδόν 100) από δύο δημοτικά και ένα νηπιαγωγείο της περιοχής. Μαζί με τους διδάσκοντες και τους γονείς που θέλησαν να παρευρεθούν, το κοινό ξεπέρασε τα 140 άτομα, δημιουργώντας μία γιορταστική ατμόσφαιρα. Ο υπέροχος καιρός σε συνδυασμό με την εξαιρετική φιλοξενία από το ξενοδοχείο Αιθέρων (που βρίσκεται στο πεδίο προσγείωσης της αερολέσχης Έδεσσας) συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της πρώτης μας εξόρμησης.

Με τη βοήθεια χορηγών, κοινού και της αερολέσχης "Πήγασος Χαλκιδικής" το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα καλύψει πολλές περιοχές της Ελλάδας, από τη Φλώρινα μέχρι και το Καστελλόριζο!

Απολαύστε ένα μικρό δείγμα από φωτογραφίες που ακολουθούν:

 

Περιμένοντας την "ιπτάμενη κυψέλη"



Άφιξη της Apis airways και υποδοχή



Μάθημα με την κυψέλη παρατήρησης



Μέλι Σαμοθράκης, Χαλκιδικής, Κύπρου


Δοκιμάζουμε το "μέλι εξ ουρανού"!


Λίγο πριν την πτήση της επιστροφής

 
πηγή: http://www.back-to-nature.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου