Ο τραχανάς είναι ελληνικός και γνωστός σε όλα τα Βαλκάνια. Έχει μεγαλώσει γενιές Ελλήνων και τον βρίσκουμε σε πάρα πολλές ποικιλίες. Η σούπα τραχανά αραιή ή πηκτή αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τρόπο μαγειρικής του. Όμως, πλέον η επινόηση των σεφ, μαγείρων, νοικοκυρών δίνουν εξαιρετικά και θρεπτικά πιάτα. Έτσι, έχουμε τον τραχανά να μαγειρεύεται με όσπρια, με λαχανικά, να συνοδεύει κρέατα (κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι).
Ο τραχανάς αποτελεί προϊόν αποξηραμένου και τριμμένου μίγματος πρόβειου ή γίδινου γάλακτος με σιμιγδάλι. Στην Αρκαδία προστίθενται πολλές φορές και αυγά στα υλικά. Ο ξινός τραχανάς προκύπτει όταν το γάλα έχει αφεθεί να ξινίσει πριν χρησιμοποιηθεί.
Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, όμως περιέχει και λιπαρά κάτι που καθιστά αναγκαία τη μη χρήση μεγάλης ή καθόλου ποσότητας ελαιολάδου και λοιπών λιπαρών για την παρασκευή του. Η παρουσία του γάλακτος στη συνταγή του τραχανά αυξάνει την παρουσία πρωτεΐνης και ασβεστίου, γι’ αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για παιδιά. Επιπρόσθετα είναι πλούσιος σε μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για ανάπτυξη, σύσπαση μυών, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης.
Τα 100 γρ. ωμού τραχανά, που ισοδυναμούν με ½ φλυτζάνι περίπου, προσφέρουν τα εξής:
Θερμίδες: 398
Υδατάνθρακες: 58,2 γρ.
Λίπη: 12γρ.
Πρωτεΐνες: 16,3 γρ.
Υδατάνθρακες: 58,2 γρ.
Λίπη: 12γρ.
Πρωτεΐνες: 16,3 γρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου