Το πρώτο βήμα για ένα έργο που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων έγινε. Πρόκειται για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου που θα αναπτυχθεί πλέον περιμετρικά της λίμνης των Ιωαννίνων.
Μία πρώτη γεύση από το έργο αυτό έχουν πάρει οι Γιαννιώτες με την κατασκευή ενός μικρού τμήματος στην παραλίμνιο Ανατολής Κατσικάς. Ένα έργο που αποτελεί σημείο αναφοράς και ανέδειξε ένα κομμάτι της παραλιμνίου που ήταν μόνιμος σκουπιδότοπος.
Με το νέο έργο κάτι ανάλογο θα συμβεί πλέον περιμετρικά της λίμνης. Γωνιές που είναι άγνωστες, σημεία στα οποία δεν υπάρχει καμία πρόσβαση θα αναδειχθούν και θα αποδοθούν στους πολίτες. Παράλληλα όμως θα αναδειχθεί το σύνολο του οικοσυστήματος και θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη.
Το έργο, συνολικού μήκους 17 χλμ, αφορά στη δημιουργία πεζοδρόμου - ποδηλατοδρόμου περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας σε απόλυτο υψόμετρο 470 μέτρων που αποτελεί και το υψόμετρο οριοθέτησης του αιγιαλού αυτής.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επεμβάσεις που προτείνονται αφορούν στη δημιουργία μιας διαδρομής περιπάτου, πεζών και ποδηλάτων, με κύριο σκοπό την αναψυχή και την άθληση.
Κατά το μεγαλύτερο μέρος αποτελεί ανεξάρτητη διαδρομή μέσα στο φυσικό τοπίο της λίμνης και ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους χωρίς κάποιες ιδιαίτερες επεμβάσεις σε αυτό. Ειδικότερα, ανήκει στην κατηγορία ποδηλατοδρόμων μικτής χρήσης με δευτερεύουσα χρήση το ποδήλατο (συνύπαρξη με πεζούς) με απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο σύνολο του.
Μετά από εισήγηση της προέδρου της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η θετική γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε. χωρίς την κατασκευή των τριών γεφυρών επί του αναχώματος (τμήση αναχώματος), όπως αυτό προβλέπεται από την μελέτη, για τις οποίες απαιτούνται ειδικότερες μελέτες.
Οποιεσδήποτε επεμβάσεις επί του αναχώματος και της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να προκύψουν μετά την υλοποίηση του Μέτρου «WD05S340: Αποκατάσταση επικοινωνίας πηγών Σαντινίκου και Αμφιθέας με λίμνη Παμβώτιδα» του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ηπείρου.
Ακόμη, διευκρίνισε με σαφήνεια πως το επίχωμα που προβλέπεται από τη μελέτη στο τμήμα από την τάφρο Καστρίτσας μέχρι τους Λογγάδες δεν ανήκει στον λιμναίο χώρο, καθώς είναι εκτός της «κόκκινης» γραμμής οριοθέτησης της λίμνης.
πηγή: http://epiruspost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου