Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πόλεμος νυν και... πρώην της ΝΔ για τη Φέτα

 
Πόλεμος νυν και... πρώην της ΝΔ για τη Φέτα«Όσοι κινδυνολογούν λέγοντας ότι απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες κτηνοτρόφοι με τη συμφωνία Ελλάδας- Καναδά για την ονομασία της φέτας, παραπλανούν τον κόσμο», υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με ανακοίνωση του γραμματέα της Θανάση Μπούρα, στηλιτεύει ονομαστικά τον ανεξάρτητο βουλευτή Κοζάνης, Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος έχει αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα με ερωτήσεις και παρεμβάσεις του στη Βουλή.
 
Στις παρομοίου περιεχομένου ανακοινώσεις τους, οι κ.κ. Χαρακόπουλος και Μπούρας, υπενθυμίζουν πως μέχρι σήμερα, τυριά με την παραπλανητική ονομασία «ελληνική φέτα» και ελληνικά σήματα στη συσκευασία, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στον Καναδά. Πλέον, με την εμπορική συμφωνία Ελλάδας- Καναδά, οι διακινητές λευκού τυριού υποχρεούνται να αναγράφουν την χώρα προέλευσης των προϊόντων τους και απαγορεύεται να χρησιμοποιούν ελληνικά σύμβολα, ή να χαρακτηρίζουν το τυρί τους «ελληνικό».
 
Οι δε νεοεισερχόμενοι στην αγορά παραγωγοί, θα δικαιούνται να χαρακτηρίζουν το τυρί τους «τύπου φέτας», ή «απομίμηση φέτας», αλλά και πάλι με τους παραπάνω περιορισμούς. «Δεν υπάρχει καμία "χαραμάδα" για πώληση καναδέζικου τυριού ως φέτα στις 28 χώρες- μέλη της ΕΕ. Η φέτα είναι απόλυτα προστατευμένη, όπως και όλα τα πιστοποιημένα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης και ονομασίας προέλευσης εντός της ΕΕ», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Μ. Χαρακόπουλος.
 
«Όσοι προτείνουν μαξιμαλιστικούς στόχους, αξιώνοντας τη μη επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ και Καναδά, ας αναρωτηθούν εάν συμφέρει τη χώρα και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, η παράταση της υφιστάμενης κατάστασης, με την ανεξέλεγκτη πώληση καναδικού τυριού ως ελληνική φέτα», σημειώνει.
 
Σε ελαφρώς αυστηρότερο τόνο, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Θ. Μπούρας, σημειώνει την «καθοριστική παρέμβαση» του Αντώνη Σαμαρά στον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, υπέρ της «αυξημένης προστασίας της ελληνικής φέτας στην καναδέζικη αγορά, τη στιγμή που απαγορεύεται η διακίνηση καναδέζικου τυριού ως φέτα στην ΕΕ» και παρατηρεί πως στο παραπάνω πλαίσιο, «στερείται αντικειμένου η οποιαδήποτε προσυπογραφή του κειμένου που συντάχθηκε από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Κασαπίδη».
 
«Ο μόνος σκοπός που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο κείμενο, είναι η δημιουργία εντυπώσεων και η πρόκληση αβάσιμης αναστάτωσης στον κτηνοτροφικό κόσμο», υποστηρίζει ο κ. Μπούρας.
 
Σημειώνεται πως ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος Γιώργος Κασαπίδης, έχει μέχρι στιγμής προβεί σε παρεμβάσεις για την εμπορική συμφωνία Ελλάδας-Καναδά, υποστηρίζοντας πως με τη συμφωνία «η Ελληνική πλευρά συνηγόρησε στην εκχώρηση στον Καναδά των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας και αντιπροτείνοντας την άσκηση βέτο ενάντια στη χρήση του όρων αυτών από Καναδούς παραγωγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική ερώτηση αναμενόταν να καταθέσει και πριν τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ζητώντας και την προσυπογραφή της από βουλευτές της ΝΔ.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου