Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ένας βραβευμένος αμπελώνας ... με ιστορία μισού αιώνα!

 
οινοποιείο στραταριδάκης κρητικά κρασιά ποικιλίες Βηλάνα Βιδιανό  θραψαθήρι Μοσχάτο Σπίνας
 
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Στις ντόπιες ποικιλίες  επενδύει η οικογένεια Στραταριδάκη, που από τα οκτώ κρασιά που έχει εμφιαλώσει  τα έξι έχουν βραβευτεί σε διεθνείς εκθέσεις

Τα αμπελουργικά ίχνη της οικογένειας Στραταριδάκη ξεκινούν από πολύ παλιά. Με καταγωγή από τις Αρχάνες ο παππούς Κωνσταντίνος Σταταριδάκης θα επενδύσει στο αμπέλι. Ο γιος του Αριστείδης δε θα διστάσει να φύγει από το χωριό και να μεταφερθεί προς τα μοναστηριακά κλήματα της Σιναϊτικης μονής των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται στους πρόποδες των Αστερουσίων στο νομό Ηρακλείου.

οινοποιείο στραταριδάκης κρητικά κρασιά ποικιλίες Βηλάνα Βιδιανό  θραψαθήρι Μοσχάτο Σπίνας
O παππούς Κωνσταντίνος Στραταριδάκης σε φωτό
του 1942 ατενίζει τους αμπελώνες του
 Η συγκεκριμένη έκταση αποκτήθηκε το 1955 από τον Αριστείδη Στραταριδάκη  ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως τα ιδιαίτερα τοπογραφικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά του και τον καλλιέργησε με μεράκι και γνώση.
 
Οραματιστής και καινοτόμος δεν δίστασε να επενδύσει στα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής του, ενώ η εργατικότητα και η αγάπη του στη γη τον ανέδειξαν σε έναν από τους αξιολογότερους αμπελουργούς της Κρήτης.
Στα 300 στρέμματα γης δε θα επενδύσει μόνο στο σταφύλι όμως. Θα φυτέψει ελιές αλλά και μερικά στρέμματα με φιστίκια Αιγίνης, τα οποία δίνουν ακόμα και σήμερα τους καρπούς τους.
Το όνειρο κράτησε για πολλά χρόνια μέχρι που εμφανίστηκε η φυλλοξήρα και τα κατέστρεψε όλα. Μετά την αναμπέλωση θα φυτευτούν κρασάμπελα. Στο μεταξύ στη ζωή έχουν έρθει ο Κώστας και Μανώλης Στραταριδάκης.


οινοποιείο στραταριδάκης κρητικά κρασιά ποικιλίες Βηλάνα Βιδιανό  θραψαθήρι Μοσχάτο Σπίνας
O Αριστείδης Στραταριδάκης με ένα από τα πρώτα
τρακτέρ MAN που ήρθε στην Κρήτη (1955)

Και οι δυο θα σπουδάσουν γεωπονία για να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτό που ξεκίνησε ο πατέρας τους.

Το 2006 θα επιχειρήσουν το μεγάλο βήμα αυτό της εμφιάλωσης. Το νεόκτιστο οινοποιείο των αδελφών Στραταριδάκη σηματοδοτεί, με την χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική, τη βασική φιλοσοφία των ιδιοκτητών του: τον αρμονικό συνδυασμό, δηλαδή, του παραδοσιακού με το σύγχρονο, το τεχνολογικά εξελιγμένο.

Αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται 12 ποικιλίες, μερικές από αυτές γηγενείς όπως: Βηλάνα, Βιδιανό, θραψαθήρι, Μοσχάτο Σπίνας.

«Αυτές οι ποικιλίες υπήρχαν και υπάρχουν και άλλες που δεν τις έχουμε ανακαλύψει. Υπήρχαν ποικιλίες που ήταν μοναδικές στον κόσμο. Πιστεύω μάλιστα ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να βγούμε στην αγορά με προϊόντα που δεν θα έχει κανείς άλλος. 
 

οινοποιείο στραταριδάκης κρητικά κρασιά ποικιλίες Βηλάνα Βιδιανό  θραψαθήρι Μοσχάτο Σπίνας
O κ. Κώστας Στραταριδάκης πρώτος απο
αριστερά
Μέχρι σήμερα δεν έκανε κανείς τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια από την αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου αλλά και τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη» θα σημειώσει ο κ. Κώστας Στραταριδάκης.

Η φιλοσοφία του είναι ότι η φύση καλλιεργείται αλλά δε δαμάζεται. «Γι’ αυτό εργαζόμαστε με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, έχοντας συναίσθηση της κληρονομιάς μας αλλά και της ευθύνης να παραδόσουμε στις μελλοντικές γενιές μια πλούσια και καρπερή γη που θα παράγει μοναδικά κρασιά. Στόχος μας είναι η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, με αυθεντικό χαρακτήρα.

Η αξία των σταφυλιών δεν εξαρτάται μόνο από την ποικιλία και τον τόπο προέλευσης αλλά και από τον τρόπο καλλιέργειας. Εστιάζουμε όχι αποκλειστικά σε μονοποικιλιακές οινοποιήσεις αλλά και σε συνδυασμούς τοπικών και διεθνών ποικιλιών προσπαθώντας να αποτυπώσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής σε κάθε μπουκάλι» - αναφέρει ο ίδιος.

Είναι αρκετό, όμως, να έχει κάποιος εξαιρετικό προϊόν για να κινηθεί στις διεθνείς αγορές; Σύμφωνα με τον κ. Στραταριδάκη, δεν αρκεί μόνο αυτό, ιδιαίτερα για ένα προϊόν με τόσο μεγάλο ανταγωνισμό

«Σαφώς και είναι θέμα προϊόντος αλλά για τις εξαγωγές και θέμα τύχης. Είναι να συναντήσεις το σωστό άνθρωπο για να σε καθοδηγήσει στην αγορά. Τα τελευταία χρόνια, το κρητικό κρασί έχει αναβαθμιστεί. Δεν υπάρχει οινοποιείο που να μην έχει βραβευμένα κρασιά. Δεν έχουν βγει όμως όλα στο εξωτερικό».


οινοποιείο στραταριδάκης κρητικά κρασιά ποικιλίες Βηλάνα Βιδιανό  θραψαθήρι Μοσχάτο Σπίνας


πηγή: http://madeincreta.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου