Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Οι αγρότες της Καβάλας αντιδρούν για την έλευση του Αγωγού ΤΑΡ

 
Επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Δήμου Καβάλας, για την αλλαγή όδευσης του Αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη Φιλίππων και την καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας.

Το κείμενο της επιστολής, το οποίος κοινοποιείται στους τοπικούς εκπροσώπους των κομμάτων και τους αυτοδιοικητικούς φορείς, έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ

Η απάντηση σας (αρ. πρωτ. 2125β/18.10.2013) στην ερώτηση (αρ.πρωτ. 2064/26.09.2013) που καταθέσανε εννέα βουλευτές με θέμα τη διέλευση του αγωγού ΤΑΠ από την περιοχή μας, είναι ότι θα πραγματοποιηθούν αλλαγές εκεί που είναι τεχνικώς εφικτό.

Η απάντηση αυτή δε μας καλύπτει διότι είναι πάρα πολύ διπλωματική, ως εκ τούτου ασαφής και μπορεί να ερμηνευτεί ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός.

Αξιολογώντας τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η λεγόμενη διαβούλευση από τον φορέα του έργου και λαμβάνοντας υπόψη την απάντηση σας (στο μέτρο που είναι τεχνικά εφικτό) μας δίνεται η εντύπωση ότι μπορεί η εταιρία να λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει».

Αυτό δεν απορρέει μόνο από την δική σας απάντηση αλλά και από την πλημμελή ενημέρωση από πλευράς του φορέα του έργου, από την περίεργη συμπεριφορά των εκπροσώπων που δε δίνουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα κατοίκων και αγροτών σε κατά τόπους συναντήσεις, περιοριζόμενοι σε μια απλή περιγραφή του έργου χωρίς ποτέ να αναφέρουν τις επικινδυνότητές του, τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης που ως αποτέλεσμα θα έχει χαμένο εθνικό και περιφερειακό ακαθάριστο προϊόν, τις χαμένες θέσεις εργασίας και την υπεραξία από την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, τη μεγαλύτερη εξάρτησή μας από εισαγωγές τροφίμων (εξαγωγή συναλλάγματος), την απαξίωση πολλών αρχαιολογικών, πολιτισμικών και φυσικών προορισμών, την απαξίωση ακόμα και της νομοθεσίας του ελληνικού κράτους που προβλέπει και επισημαίνει «την προστασία της Γεωργικής Γης υψηλής Παραγωγικότητας ως μη ανανεώσιμο φυσικό πόρο που βρίσκεται ήδη σε ανεπάρκεια και επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ» μεγάλης σπουδαιότητας για την οικονομία, την κοινωνική μας ζωή και εν κατακλείδι για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Μια τέτοια δε θεώρηση συνεπάγεται την επιβολή περιορισμών τόσο στην αλλαγή της χρήσης της όσο και στην περαιτέρω κατάτμησή της (Αρ. Πρωτ. 242452-22/12/2009 Έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας του ΥΠΑΑΤ), και φυσικά υπάρχει ειδική αναφορά στα ΤΕΝΑΓΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, όπου αν περάσει από εκεί ο αγωγός θα καταστραφούν όχι μόνο από την όδευσή του αλλά και από την ΑΠΕΙΡΙΑ της κατασκευάστριας εταιρίας (όπως παραδέχτηκε στέλεχος της εταιρίας). Θα καταστραφεί ο μεγαλύτερος τυρφώνας της Ευρώπης που χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να γίνει λόγω των ιδιαιτεροτήτων της τύρφης (ΣΥΝΙΖΗΣΗ –ΑΥΤΑΝΑΦΛΕΞΗ – ΠΑΥΣΗ ΥΠΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ).

Ως Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Καβάλας εμμένουμε στις πάγιες μας θέσεις όσον αφορά στο παραπάνω θέμα -θέσεις για τις οποίες είσαστε ενήμεροι αλλά σας τις επισυνάπτουμε και εκ νέου-, δε διαφωνούμε με την κατασκευή του έργου αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συγκεκριμένη χάραξη του αγωγού (80% της όδευσης σε καλλιεργήσιμη γη), αφού το μοναδικό κριτήριο του φορέα του έργου είναι η ελαχιστοποίηση του κόστος κατασκευής χωρίς να υπολογίζει κανέναν και τίποτε.

Άξιο λόγου και προβληματισμού είναι η συνεχής αναφορά της εταιρίας ότι έχει υπογράψει ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΑΣ ΧΩΡΑΣ με την Ελλάδα, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Πέρα από τη νομική διάσταση του προβλήματος, θεωρούμε πως έχετε και ηθική ευθύνη, βάσει των ανωτέρω, να υποχρεώσετε τον φορέα του έργου (ΤΑΠ) σε αλλαγή όδευσης του αγωγού για την προστασία του εθνικού μας πλούτου αλλά και του ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ, και όπως ακούμε συνεχώς τον πρωθυπουργό της χώρας και όχι μόνο, να αναφέρει συνεχώς τον πρωτογενή τομέα ως έναν από τους λιγοστούς πυρήνες ανάπτυξης και εξόδου της χώρας από την κρίση, την ίδια ώρα που αφαιρούμε καλλιεργήσιμη Γη για δρόμους, αγωγούς κ.α.

Και φυσικά δε θα υπήρχαν όλα αυτά τα προβλήματα, αν είχε γίνει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ (πάγιο αίτημα εδώ και πολλά χρόνια).

Το ΥΠΕΚΑ διαβίβασε τη διαβούλευση για το παραπάνω θέμα στις ενδιαφερόμενες Περιφέρειες. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κατόπιν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τις προτάσεις του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας σε μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αποφάνθηκε αρνητικά ως προς την προτεινόμενη από την κατασκευάστρια εταιρία όδευση του αγωγού (Αριθ. Απόφασης 245/2013).

Η περαιτέρω επιμονή του φορέα του έργου στο αρχικό του Σχέδιο, αδιαφορώντας για τις θέσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Δήμου Καβάλας (Αριθμ. Απόφασης 610/2013), του Δήμου Σερρών (Αριθμ. Απόφασης 712/2013), του Δήμου Εμμανουήλ Παππά (Αριθμ. Απόφασης 313/2013) και των δύο επιστημονικών συμβουλευτικών φορέων, τοπικών βουλευτών, καθώς και για την αντίδραση της κοινωνίας, θα πυροδοτήσει μη ελεγχόμενες συμπεριφορές».
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου