Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Βόλος. Ο θαυμαστός κόσμος των τηλεσκοπίων

   
Ο θαυμαστός κόσμος των τηλεσκοπίων
 
Αρχίζουν οι μηνιαίες διαλέξεις της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας, που γίνονται για 23η συνεχή χρονιά
 
Στα πλαίσια των μηνιαίων μαθημάτων "Αστρονομία για Όλους", την Κυριακή, 3η Νοεμβρίου 2013 και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) θα γίνει διάλεξη από κ. Βασίλειο Μανιμάνη, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Ο θαυμαστός κόσμος των τηλεσκοπίων».
 
Να σημειωθεί ότι πριν και μετά την ομιλία θα επιδοθούν και τα πιστοποιητικά συμμετοχής στην Ολυμπιάδα της Αστρονομίας, τόσο των καθηγητών που έκαναν τις επιτηρήσεις των γραπτών εξετάσεων, όσο και των αστροπαρατηρητών, που έστησαν τα τηλεσκόπιά τους στην παραλία του Βόλου. Παρακαλούνται όλοι αυτοί που ξεπερνούν τους 70, να έρθουν να τα παραλάβουν.
 
 
Λίγα λόγια για το θέμα
 
Τα τηλεσκόπια, από την πρώτη τους χρήση στην Αστρονομία μέχρι σήμερα, αποτελούν το βασικό παρατηρησιακό και ερευνητικό όργανο της επιστήμης αυτής. Πέρα από τα οπτικά τηλεσκόπια, που διακρίνονται σε δύο βασικούς τύπους, τα διοπτρικά και τα κατοπτρικά, στη σύγχρονη εποχή έχουμε και τα τηλεσκόπια υπέρυθρου και υπεριώδους, τα ραδιοτηλεσκόπια, τα υποχιλιοστομετρικά τηλεσκόπια, τα τηλεσκόπια ακτίνων – Χ, τα «τηλεσκόπια νετρίνων», τα διαστημικά τηλεσκόπια και διάφορα άλλα τηλεσκόπια με ειδικές ξεχωριστές ονομασίες.
 
 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
 
Ο δρ. Βασίλειος Ν. Μανιμάνης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1967. Είναι πτυχιούχος φυσικός του Πανεπιστημίου Κρήτης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην αστροφυσική, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Louisiana (Η.Π.Α.) και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά το διδακτορικό του, από το 2004, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής του Παν/μίου Αθηνών. Πραγματοποίησε αστρονομικές παρατηρήσεις από την Ελλάδα και τη Νότια Αφρική (SAAO).
 
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσεται και η ιστορία και φιλοσοφία της αστρονομίας και των φυσικών επιστημών. Συνολικά έχει δημοσιεύσει 35 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 55 άρθρα σε εκλαϊκευτικά περιοδικά.

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου