Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ηράκλειο. Ένταση και διαπληκτισμοί- ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ





Ηράκλειο.-Εν μέσω έντασης και διαπληκτισμών διεκόπη και η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο, η οποία επρόκειτο να εκφράσει άποψη για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν ένα μεγάλο υβριδικό έργο σε περιοχή ανάμεσα σε Ηράκλειο και Λασίθι ισχύος 100 MW και τέσσερα συνοδά αιολικά πάρκα σε Χανιά και Ρέθυμνο, συνολικής ισχύος 90,1 MW.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν αρκετοί πολίτες που αντιδρούν, κυρίως από το δίκτυο κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, και οι οποίοι εξέθεσαν με επιχειρήματα τις αντιρρήσεις τους, αλλά και ορισμένοι, σαφώς λιγότεροι, που εξετράπησαν, συνδέοντας τις αποφάσεις της επιτροπής με τις εκλογές και τα όσα πρόκειται να... επακολουθήσουν!
Υπό το βάρος της έντασης που προκλήθηκε τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να πάρουν απόφαση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα και ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Καλογερής ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση και να ληφθεί τις επόμενες ημέρες η απόφαση. Σημειώνεται ότι πρέπει να θεωρηθεί συνεχιζόμενη η συνεδρίαση γιατί λήγουν οι σχετικές προθεσμίες κι αν δεν δώσει απάντηση η Επιτροπή τότε θεωρείται ότι εκφράζει θετική άποψη.
Τα μέλη της Επιτροπής είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος και αυτό φάνηκε και από τη συνεδρίαση της ομάδας της πλειοψηφίας, η οποία δεν μπόρεσε να καταλήξει νωρίτερα σε ένα 'ναι' ή ένα 'όχι'! Μάλιστα οι περιφερειακοί σύμβουλοι αποφάσισαν να ζητήσουν από τον επενδυτή τις επιπλέον μελέτες, όπως υδραυλική, για τη χλωρίδα και πανίδα, αλλά κι άλλες συμπληρωματικές μελέτες.
Ο επενδυτής πάντως στη συνεδρίαση δεν αποδέχτηκε αυτή την πρόταση, είπε ότι η μελέτη του είναι πλήρης και δεν πρόκειται να κάνει νέες, σημειώνοντας πως ό,τι συμπληρωματικό υπάρχει θα δοθεί στις Υπηρεσίες κι όχι εκ νέου στην Επιτροπή!
Παράλληλα, η εταιρεία υπερασπίστηκε το έργο και την επένδυση, τόνισε ότι είναι από τις καλύτερες περιπτώσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και επεσήμανε ότι δεν βλάπτει το περιβάλλον.
Αντίθετη ήταν η άποψη αρκετών πολιτών στη συνεδρίαση από το δίκτυο κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, που έκαναν λόγο για μια 'φαραωνική επένδυση', η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα θα καταστρέψει το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής καθώς η επένδυση γίνεται δίπλα στο μοναδικής βιοποικιλότητας Αζιλακόδασος.
Ακόμη, ανέφεραν ότι με τον σχεδιασμό αυτόν δρομολογείται η ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία! Οι ίδιοι εκτίμησαν ότι η επένδυση αυτή θα έχει μόνο κέρδη για τους ιδιοκτήτες και οδυνηρές παρενέργειες για την υγεία των κατοίκων.
 

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση σχεδιάζεται στις εξής περιοχές:• 'Κουτράλια - Άνω Λιμνιά', Δήμων Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, Π.Ε. Ηρακλείου και Π.Ε. Λασιθίου (υδροηλεκτρικό - αντλητικό σύστημα 100 MW).
• 'Πλακάκια', Δήμου Πλατανιά, Π.Ε. Χανίων (αιολικό πάρκο ισχύος 11,9 MW).
• 'Σπίνα', Δήμων Πλατανιά και Καντάνου - Σελίνου, Π.Ε. Χανίων (αιολικό πάρκο ισχύος 28,9 MW).
• 'Λαμπίνη', Δήμου Αγίου Βασιλείου Π.Ε. Ρεθύμνου (αιολικό πάρκο ισχύος 9,35 MW).
• 'Καλή Συκιά', Δήμου Αγίου Βασιλείου Π.Ε. Ρεθύμνου (αιολικό πάρκο ισχύος 39,95 MW) σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 196589/02-03-2012 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος - ΕΥΠΕ - Τμήμα Β'.
 
Σημειώνεται τέλος ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας προχώρησε, μετά από σχετική θετική εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του λατομείου αδρανών υλικών στη θέση 'Καψαλάκια Λαγγός' της λατομικής περιοχής Χωρδακίου της εταιρείας 'Λατομεία Χωρδακίου Α.Ε.'
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου