Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Τοσκάνη. Το αιώνιο παιχνίδι της άνοιξης!



 
 

Για ένα πράγμα δεν υπάρχει αμφιβολία: Οι Τοσκανοί ξέρουν να αναδεικνύουν τον τόπο τους με αληθινή τέχνη! Πουθενά στον κόσμο δεν βλέπει κανείς στην ύπαιθρο κήπους, αμπέλια, χωράφια τόσο περιποιημένα και προσεκτικά καλλιεργημένα, με αγάπη, τεχνογνωσία και υψηλή αισθητική.

Η μαγευτική εξοχή της Τοσκάνης ανοίγει τις πόρτες της διάπλατα για να χορτάσουν όλες οι αισθήσεις μας. Με τα έντονα χρώματα της φύσης, με τα εκλεκτά φημισμένα κρασιά της, το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, τις ευωδιές των λουλουδιών και των αγρών...

 
 
 
 
 
Από τη Φλωρεντία μέχρι τη Σιένα, η Τοσκάνη σκορπά απλόχερα τα «κάλλη» της! Ο Γαλιλαίος, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Δάντης, ο Μποτιτσέλι, ο Πουτσίνι, υποσχέθηκαν, μέσα από το πέρασμα των αιώνων, να «αγγίζουν» με τα έργα τους όλες τις αισθήσεις μας. Άλλωστε κάθε πετραδάκι της Τοσκάνης μιλά για τέχνη, για ζωγραφική, γλυπτική, μουσική...
 




Αρχιτεκτονικά, όλες οι πόλεις της μοιάζουν να ξεπήδησαν από πίνακα ζωγραφικής. Είναι δε τόσο έντεχνα και αρμονικά χτισμένες, που μόνο εδώ ο μεσαίωνας μπορεί να λουστεί με αναγεννησιακό φως και να αγκαλιάσει με γοτθικό μυστήριο τα πιο γνωστά αναγεννησιακά στοιχεία. Μερικά κτίσματα, μάλιστα, όπως παλιά μοναστήρια, αγροικίες και επαύλεις, έχουν μετατραπεί σε αριστοκρατικά εστιατόρια και ατμοσφαιρικούς ξενώνες.





Πρωταγωνίστρια της Τοσκάνης παραμένει η Φλωρεντία, αναγεννησιακή και αέρινη, ζει στο απόγειο του λυρισμού και της γραφικότητας. Περούτζια και Σιένα, αληθινά μεσαιωνικά κοσμήματα, απογειώνουν σε κάθε περιήγηση στα μισοφωτισμένα καλντερίμια τους, σε μυστικές αυλές και σκοτεινές στοές. Ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας αποτελεί σημείο κατατεθέν της ομώνυμης πόλης, «επιτυχημένο» αποτέλεσμα ...αποτυχημένης στατικής μελέτης!

Οι Τοσκανοί, ευφυώς, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την ομορφιά του τόπου τους, αναπτύσσοντας τον αγροτουρισμό, παράγοντας gourmet προϊόντα, διεθνούς εμβέλειας, διάσημα πλέον σε όλο τον πλανήτη... Προσούτο Πάρμας, Limoncello, Grappa, Chianti, είναι μερικά από τα διάσημα προϊόντα που παράγονται εδώ στην εύφορη γη της Τοσκάνης.




Ανοίγοντας ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και διασχίζοντας με τα πόδια όλη την Τοσκάνη, από την πιο μεγάλη πόλη, μέχρι το πιο άσημο χωριουδάκι και αγρόκτημα της υπαίθρου, ανακαλύπτει κανείς το αληθινό πρόσωπο αυτής της περιοχής, που έχει τόσα να δώσει και το μόνο που ζητά είναι ταξιδιώτες πρόθυμους να τη γνωρίσουν με όλες τους τις αισθήσεις!
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου