Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Τριήμερο με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας


Τριήμερο με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Η 18η Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Φέτος το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) εκτιμώντας ιδιαίτερα την προσφορά και τον ρόλο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην σύγχρονη κοινωνία, επέλεξε το ΜΓΦΙ ως τιμώμενο Μουσείο για το 2012.
Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα Μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα που έχει επιλεχτεί για το 2012 είναι: «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις.» Σήμερα ο κόσμος αλλάζει γρηγορότερα από ποτέ. Οι νέες τεχνολογίες μας οδηγούν σε νέες ιδέες και σε καταιγισμό πληροφοριών. Παράλληλα το φυσικό περιβάλλον αλλάζει διαρκώς και γίνεται ολοένα και πιο ασταθές.

Το μήνυμα καλεί τα Μουσεία να ηγηθούν σε μια πορεία διαφωτισμού, προς μία αναζήτηση των ηθικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αξιών που θα προσφέρουν μια νέα παιδεία με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον. Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στη μακρόχρονη πορεία του, υπηρετεί την παιδεία αυτή, προβάλλοντας την ανάγκη της αειφόρου ανάπτυξης του πλανήτη και τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση του ανθρώπου με το περιβάλλον.
Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το ΜΓΦΙ - Κέντρο ΓΑΙΑ θα είναι με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφτούν εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου τις εκθέσεις :* φωτογραφίας «Ταξιδεύοντας στη Γη» με την συμμετοχή 21 διακεκριμένων φωτογράφων
* γλυπτικής «Ηλιοστάσια» του Νίκου Ζήβα στον κήπο του Φυσικής Ιστορίας
* ζωγραφικής από τον Πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό «Το δέντρο που αγαπώ»
* αφίσας από τον Πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό «Μία ζωή … ποδήλατο»
* κατασκευών από τον σχολικό διαγωνισμό «Αιολική Ενέργεια – Ο άνεμος στη ζωή μας»
* HYDROSENSE – επιστημονική έκθεση για την καλλιέργεια ακριβείας

Την Κυριακή 20 Μαΐου το Μουσείο θα έχει σειρά εκδηλώσεων για τα παιδιά.

Μουσική

Μουσικά σύνολα από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης θα παίζουν μουσική (ευρωπαϊκή και παραδοσιακή) στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, προσθέτοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στον εορτασμό της ημέρας. Από τις 10.30 και κάθε ώρα για 15’:
10.30 Σύνολο ΚΛΑΡΙΝΕΤΩΝ
11.30 Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής «ΓΑΛΑΘΗΝΟΙ»
12.30 Σύνολο «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ»
13.30 Σύνολο ΚΙΘΑΡΑΣ
14.30 Σύνολο «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»


Το πρόγραμμα αναλυτικά


Θεατρική παράσταση για την επιστήμη της οικολογίας με την ομάδα SciCo: «Ζητούνται χαμένοι οικολόγοι»
Η ομάδα SciCo αναζητά μικρούς, χαμένους οικολόγους και ανεβάζει μια παράσταση επιστημονικού θεάτρου. Από τον κύκλο του άνθρακα και του νερού μέχρι την ανακύκλωση και την κλιματική αλλαγή, οι SciCos παρουσιάζουν την επιστήμη της οικολογίας σε μια ξεκαρδιστική, εκπαιδευτική παράσταση.

Ώρα : 13.00 – 14.00
Ηλικίες : από 8 ετών.


Επισκέψεις στα επιστημονικά εργαστήρια



«Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο των κοχυλιών, των φυτών και των ζώων»
Τα επιστημονικά εργαστήρια του Μουσείου θα είναι ανοικτά για να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες – μικροί και μεγάλοι – τους επιστήμονες, την δουλειά τους και τις συλλογές.

Ωρες : 10.00 – 14.00
Ηλικίες : από 8 ετών.


Επιδαπέδιο διαδραστικό παιχνίδι με την Fair Trade



«Ταξιδεκπαιδεύοντας έναν δίκαιο και αλληλέγγυο κόσμο»
Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν και προβληματίζονται πάνω στα ζητήματα της υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς με βιωματικό τρόπο. Μια συνηθισμένη πράξη όπως οι καθημερινές μας αγορές, γίνεται αμέσως πιο σημαντική όταν μάθουμε πως παγκόσμια προβλήματα όπως εκμετάλλευση, παιδική εργασία, φτώχεια και κοινωνική αδικία, κρύβονται σε πολλά από τα προϊόντα που κουβαλάμε στα σπίτια μας.

Ώρες : 10.00 – 14.00
Ηλικίες : από 5 ετών.


Παιδικά εργαστήρια



Ώρες : 11.00 – 12.30 και 13.00 – 14.30
1. Για παιδιά 4 – 6 ετών με τους γονείς τους
Σε συνεργασία με το Παιχνιδαγωγείο www.paixnidagogeio.gr

«Ποιό ζουζούνι να διαλέξω την αρχή για να γυρέψω!» (στις 11.00)

Ένα παιχνίδι για τη βιοποικιλότητα και τη θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου. Με βάση το βιβλίο «Ένα ζουζούνι παραπάνω: η ζωή και οι περιπέτειες του Δαρβίνου» (εκδόσεις Μεταίχμιο) τα παιδιά εξερευνούν παίζοντας, τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται τα πλάσματα πάνω στον πλανήτη αλλά και έρχονται σε επαφή με την πειραματική διαδικασία που ακολούθησε ο Δαρβίνος στο ταξίδι του για την εξέλιξη των ειδών.

«Το κουτί με τα μυρωδικά κρύβει 1000 μυστικά!» (στις 13.00)

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις μυρωδιές της φύσης και παίρνουν μαζί τους ένα κομμάτι από κορμό ξύλου με μια σύνθεση από μυρωδικά που τους αρέσουν! Στη συνέχεια, δοκιμάζουν μια περιπέτεια για κάθε στοιχείο της φύσης (αέρα, νερό, θερμότητα, γη). Ένα παραμύθι για το σύννεφο που μπήκε στο ποτήρι, μια διαδρομή για το νερό, ένα φυτό που ζωντανεύει και με τον ήλιο ταξιδεύει, φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τη φύση, τη μεθοδολογία των πειραμάτων και τα ανατρεπτικά αποτελέσματα που καμιά φορά προκύπτουν μέσα από αυτήν!

2. Για παιδιά α, β, γ, δημοτικού

Ο Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα (στις 11.00)
Ο Ηρακλής και το λιοντάρι της Νεμέας (στις 13.00)

Στους μύθους του Ηρακλή σήμερα μπορούμε να βρούμε τις αναζητήσεις του ανθρώπου παλαιότερων εποχών.
Στην προϊστορία, ο άνθρωπος προσπαθεί να επιβιώσει. Κυνηγά άγρια ζώα, συγκεντρώνει καρπούς, εξημερώνει την άγρια φύση. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα απηχούν οι μύθοι του Ηρακλή με τα ζώα και τα τέρατα. Ο προϊστορικός άνθρωπος έχει την ανάγκη ενός συμπαραστάτη για να αντιμετωπίσει το φυσικό περιβάλλον, που του προκαλεί φόβο. Ο Ηρακλής εξοντώνοντας τα άγρια θηρία απαλλάσσει τον άνθρωπο από τους φόβους του. Μέσα από αυτά τα εργαστήρια στοχεύουμε στη μύηση των παιδιών στην έννοια της επιβίωσης στην άγρια φύση, με έναυσμα τα ζώα που αποτέλεσαν αντικείμενο άθλων του Ηρακλή.

3. Για παιδιά δ΄, ε΄, στ΄ δημοτικού και γυμνασίου

«Αιολική ενέργεια, Ο άνεμος στην ζωή μας»

Επιστημονικό εργαστήριο για την αιολική ενέργεια.

4. Για παιδιά δημοτικού

«Τι γίνεται στην πόλη των σκουπιδιών;», φτιάχνουμε ένα βιβλίο για το περιβάλλον.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η γνωριμία των παιδιών με τη διαδικασία παραγωγής ενός βιβλίου και η ανάδειξη της ικανότητάς τους να συνθέσουν μια ιστορία με νόημα και μήνυμα για τα προβλήματα του περιβάλλοντος που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Με απλά μέσα (χαρτόνια, χαρτιά, μπογιές, κορδόνια) τα παιδιά θα κατασκευάσουν ένα 16σέλιδο βιβλίο, θα συνθέσουν μια ιστορία για το περιβάλλον και θα την εικονογραφήσουν δίνοντας μορφή αλλά και το δικό τους προσωπικό τέλος, με βάση μια ιστορία που εμείς έχουμε ετοιμάσει.

Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια θα γίνονται την ίδια ημέρα (Κυριακή 20/5) στην είσοδο του Κέντρου ΓΑΙΑ.

Διεύθυνση : Κέντρο ΓΑΙΑ , Οθωνος 100, Κηφισιά

Ωρες λειτουργίας του τριήμερου για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων: Παρασκευή 9.00 – 14.30, Σάββατο και Κυριακή : 10.00 – 16.00
Τηλέφωνο : 210 – 8015870 begin_of_the_skype_highlighting 210 – 8015870 end_of_the_skype_highlighting



πηγή: http://www.newsbeast.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου