Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

"Πράσινο" το νέο ερευνητικό κέντρο του Περγάμου

 

 

Παρουσιάστηκε το νέο πράσινο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας Italcementi στο Πέργαμο της Ιταλίας. Ανακυκλώσιμα υλικά, γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια είναι ο συνδυασμός που κάνει το κτίριο να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Σχεδιάστηκε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Richard
Meier. Η έκτασή του είναι 23.000τ.μ ενώ διαθέτει δύο ορόφους πάνω από την γη και τρεις κάτω. Για τα θεμέλια και τους τοίχους χρησιμοποιήθηκε ανακυκλώσιμο σκυρόδεμα.







Διαθέτει γεωθερμικό ενεργειακό σύστημα, το οποίο αποτελείται από 51 γεωτρήσεις. Έχουν σκαφτεί έως τώρα κάτω από τα 100μ. από την επιφάνεια της γης. Το γεωθερμικό σύστημα συμβάλλει στην θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι, με εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι 50% και 25% αντίστοιχα, μειώνοντας έτσι τις συνολικά εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα.
Η στέγη του κτιρίου είναι εξοπλισμένη με 420 φωτοβολταϊκά πάνελ για την εγκατεστημένη ισχύ αιχμής των 90 kW. Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος υπολογίζεται σε περίπου 96.000 kW, που αντιστοιχεί σε 52 τόνους CO2 σώζονταν κάθε χρόνο. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ συγκρατούν τις εκπομπές CO2 και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
 
 
 
 
 
Ο αριθμός των συστημάτων που μαζί με την απόδοση των υλικών που χρησιμοποιούνται επιτρέπει την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 60% σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό κτίριο συντέλεσε ώστε το ερευνητικό κέντρο να κερδίσει την πιστοποίηση Platinum. Επιπλέον, μια τεχνητή λίμνη με τις τεχνικές των υγροτόπων περιλαμβάνει υδρόβια φυτά."Δεν θα είναι μόνο ένα εμβληματικό κτήριο αλλά και σημείο αναφοράς του αειφόρου σχεδιασμού στην Ευρώπη", τόνισε ο σχεδιαστής, Richard Meier.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου