Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Εκδηλώσεις Ευαισθητοποίησης στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης





epamathΕπιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας που πραγματοποιήθηκαν στις 9 και 16 Μαΐου στην Λίμνη Ισμαρίδα και στο Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου, αντίστοιχα.
Με αφορμή τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με θέμα «Υγρότοποι και Τουρισμός – Μια Θαυμάσια Εμπειρία», οι οποίες δεν είχαν πραγματοποιηθεί το χειμώνα λόγω κακών καιρικών συνθηκών, αλλά και στα πλαίσια της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε παιδιά και ενηλίκους, ο Φορέας Διαχείρισης για άλλη μια φορά, με τα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που λειτουργούν στο Εθνικό Πάρκο ανέδειξε την ανάγκη προστασίας και διατήρησης των υγροτοπικών οικοσυστημάτων της περιοχής μας αλλά και την ανάπτυξη του βιώσιμου οικοτουρισμού στους υγροτόπους.
Και οι δύο εκδηλώσεις είχαν σαν σκοπό να ενημερώσουν κυρίως τα παιδιά, τους αυριανούς ενήλικες που θα κληθούν και αυτά με την σειρά τους να παραδώσουν τον «ευλογημένο» αυτό τόπο στις επόμενες γενιές, για τις αξίες των υγροτόπων, την μοναδικότητα και σπουδαιότητα του τόπου τους, αλλά και την ευαισθητοποίηση της προστασίας και διατήρησης γενικότερα του περιβάλλοντος μέσα από το παιχνίδι και από εναλλακτικές μορφές δραστηριοτήτων.
Αναλυτικότερα η πρώτη εκδήλωση στην Λίμνη Ισμαρίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας και με την συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Ν. Σιδηροχωρίου της ΠΕ Ροδόπης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικά παιχνίδια, να κάνουν παρατήρηση πουλιών, ποδηλασία, να αναδείξουν τις ικανότητές τους στην τοξοβολία και να παίξουν περιβαλλοντικά παιχνίδια. Παράλληλα στην εκδήλωση παρουσιάστηκε εργασία της κ. Κυριακής Χαραλαμπίδου και του κ. Δημητρίου Τσιάνη, υπαλλήλων της ΠΕ Ξάνθης, με θέμα την προστασία της βιοποικιλότητας στα πλαίσια του προγράμματος «Reverse».
Στην δεύτερη εκδήλωση συμμετείχαν τα Δημοτικά Σχολεία Χρυσοχωρίου και Ν. Καρυάς της ΠΕ Καβάλας, όπου στο μαγευτικό τοπίο του Παραποτάμιου Δάσους Νέστου και κάτω από τους ήχους των πουλιών και της ροής του ποταμού τα παιδιά έπαιξαν περιβαλλοντικά παιχνίδια, έκαναν πεζοπορία, ποδηλασία, τοξοβολία και canoe kayak, έμαθαν για την μοναδικότητα της περιοχής που ζουν και στο τέλος γεύτηκαν τα εδέσματα που ετοίμασε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ν. Καρυάς «Πινελιές Ζωής».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου