Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Το εντυπωσιακό «Μαύρο Δάσος» της Γερμανίας

 
maurodasos4
 
Από που πήρε το όνομά του ο γερμανικός «παράδεισος»
 
Το «Μαύρο Δάσος» ή αλλιώς Μέλας Δρυμός είναι ένα εντυπωσιακό μεγάλο δάσος στη νοτιοδυτική Γερμανία στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης ανάμεσα στον ποταμό Ρήνο δυτικά και τις πηγές του Δούναβη νότια.

Το δάσος ονομάστηκε έτσι λόγω της πυκνής του βλάστησης που στα βάθη του δάσους μετά βίας επιτρέπει στο φως του ήλιου να περάσει από τις φυλλωσιές. Σε κάποια σημεία του λοιπόν είναι τόσο σκοτεινό, ώστε τα δέντρα τείνουν να μοιάζουν μαύρα παρόλο που είναι ίδια με τα υπόλοιπα δέντρα των δασών της Γερμανίας. Αυτό βέβαια κάνει το δάσος εντυπωσιακό και ξεχωριστό.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, το «Μαύρο Δάσος» είχε σχεδόν ολοκληρωτικά αποψιλωθεί και στη συνέχεια μεταφυτεύτηκαν, ως επί το πλείστον, μονοκαλλιέργειες ερυθρελάτων, των κωνοφόρων δέντρων. Έτσι τα περισσότερα δέντρα του δάσους είναι κωνοφόρα, ενώ ουσιαστικά απλώνεται σε πολλά «επίπεδα» και εκεί υπάρχουν πολλές ποσότητες ψαμμίτη. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου των παγετώνων ο Μέλας Δρυμός καλύφθηκε από παγετώνες (πάνω από 10.000 χρόνια πριν) και οι πολλές ορεινές μικρολίμνες, όπως η Mummelsee, είναι τα απομεινάρια της περιόδου αυτής.

Το 1990, τυφώνας προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο δάσος, ενώ το 1999 ένας νέος τυφώνας προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Ωστόσο αυτές οι καταστροφές δημιούργησαν ένα νέο φυσικό μεικτό περιβάλλον σπάνιας ομορφιάς. Σήμερα στρογγυλεμένοι λόφοι και οροπέδια συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον που σε καλεί για εξερεύνηση. Τα στρώματα ομίχλης που συχνά επικρατούν στο δάσος δημιουργούν ένα μυστηριακό τοπίο.

Στο δάσος ενώνονται οι ποταμοί Brigach και Breg, τα ρυάκια του Δούναβη, που καταλήγουν στη λεκάνη απορροής στη νοτιοδυτική πλευρά του Μέλανα Δρυμού. Εκτός από αυτούς το δάσος διατρέχουν δεκάδες άλλα ποτάμια κάνοντας το έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο σαν να έχει βγει από παραμύθι.

Γύρω από το μεγάλο «Μαύρο Δάσος» υπάρχουν δεκάδες μικρές πόλεις και χωριά τα οποία προσελκύουν εκατοντάδες τουρίστες ετησίως από όλο τον κόσμο. Μια από αυτές είναι το Φράιμπουργκ ίσως η πιο γνωστή πόλη του «Μαύρου Δάσους» και χαρακτηρίζεται ως η πιο ηλιόλουστη πόλη της Γερμανίας. Μεσαιωνικοί δρόμοι και κτίρια σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, ενώ τα ρυάκια κρύβουν ένα μικρό μυστικό. Σύμφωνα με το θρύλο όποιος ακουμπήσει τα νερά τους θα παντρευτεί κάποιον ντόπιο.

Στα γύρω χωριά θα βρείτε πολλές οικονομικές λύσεις αν σκεφτείτε να επισκεφτείτε το Μαύρο Δάσος και σίγουρα η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

 
maurodasos2

maurodasos3
 
maurodasos4
 
maurodasos5
 
maurodasos6
 
maurodasos7
 
maurodasos8
 
maurodasos9


πηγή: http://www.newsbeast.gr/

1 σχόλιο: