Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ενέργειες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης – Εθελοντισμός στους Υγρότοπους Κοτυχίου Στροφυλιάς

 
 
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (Φ.Δ.Y.Κ.Σ.), στο πλαίσιο της υλοποίησης του Υποέργου 3 του ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης – Εθελοντισμός», πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εσπερίδα με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας, στον Πύργο.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Αρετή Ζαχαροπούλου, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, Υπάλληλος του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ. η οποία απηύθυνε χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε εκ μέρους του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ. την κα Ευγενία Ηλιοπούλου, Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α΄ Βάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας για το αίτημα να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση. Ευχαρίστησε επίσης τους ομιλητές που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ..

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η κα. Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος MSc, Υπάλληλος του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ., η οποία παρουσίασε το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς τονίζοντας την περιβαλλοντική του αξία, καθώς απαρτίζεται από ποικίλα ενδιαιτήματα αρμονικά συνδεδεμένα μεταξύ τους και προβάλλοντας όμορφες εικόνες ειδών και τοπίων.

Επόμενη ομιλήτρια η κα. Ευγενία Ηλιοπούλου, Αν. Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Ηλείας, ανταπέδωσε ευχαριστίες προς τον Φ.Δ.Υ.Κ.Σ. και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες. Στην παρουσίασή της επεσήμανε το σκοπό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ανέπτυξε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Κτίζοντας ένα Δάσος» παρουσιάζοντας τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο σχολείο, δίνοντας οδηγίες και διευκρινίσεις για την υλοποίησή τους. Επιπλέον, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κα Τίτα Τερζή, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Ηλείας.

Στην συνέχεια ο κ. Αριστοτέλης Μαρτίνης, Επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος αναφέρθηκε αναλυτικά στον ορισμό της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και την εξέλιξή της καθώς και στην έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης. Επίσης, παρουσίασε την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ως εργαλείο για την επίτευξη της Βιώσιμης Αειφόρου Ανάπτυξης στην οποία συνυπάρχουν και συνεργάζονται αρμονικά η κοινωνία, το περιβάλλον και η οικονομία.

Επόμενη ομιλήτρια η κα. Αγγελική Τρικαλίτη Πρόεδρος Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αναφέρθηκε στο «Αειφόρο Σχολείο» παρουσιάζοντας τους οκτώ (8) θεματικούς πυλώνες στους οποίους μπορεί να βασιστεί η δημιουργία του Ελληνικού Αειφόρου σχολείου. Επιπλέον τόνισε τη σημασία και την αξία της οργάνωσης της τοπικής του ατζέντας μέσα από την περιγραφή επιτυχημένων προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε άλλα σχολεία.

Στη συνέχεια, ο κ. Διονύσης Μαμάσης, Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Υπεύθυνος προγράμματος παρακολούθησης της φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρώτης συστηματικής καταγραφής που πραγματοποιήθηκε από τον Φ.Δ.Υ.Κ.Σ. και επεσήμανε την αναγκαιότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων μέσω της περιβαλλοντικής αγωγής ώστε να εξασφαλιστεί η ύπαρξη, διατήρηση και προστασία της απειλούμενης θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Τέλος, η κα. Ρούλα Τρίγκου, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Α’βάθμια και Β’ βάθμια που δημιουργήθηκε ειδικά για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, με σκοπό καθηγητές και δάσκαλοι να εμπλουτίσουν τα μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία τους. Την παρουσίασή της ακολούθησε Βιωματική Δραστηριότητα με το υλικό αυτό, στην οποία οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με ενθουσιασμό.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου