Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

«Τιγκάρει» από πλαστικά η Μεσόγειος

 
Πλαστικά
 
Τα θαλάσσια είδη της Μεσογείου σε κίνδυνο λόγω της μόλυνσης με πλαστικά
 
Την έκταση της μόλυνσης με πλαστικά απορρίματα στη λεκάνη της Μεσογείου αποκαλύπτει νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά από αξιολόγηση δεκάδων μελετών της τελευταίας 35ετίας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βορειοδυτικό τμήμα της Μεσογείου έχει υποστεί τη σημαντικότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ η μόλυνση έχει συμβάλει στην μείωση του πληθυσμού τουλάχιστον στα 134 είδη της Μεσογείου για τα οποία υπήρχαν αναφορές.

Τα πλαστικά που βρίσκονται στην Μεσόγειο, που πλέον συγκαταλέγεται στις πιο μολυσμένες θάλασσες του πλανήτη, βρίσκονται σε όλο το θαλάσσιο περιβάλλον, από την επιφάνεια του νερού μέχρι τον πυθμένα της θάλασσας. Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας και είναι σε ποσοστό 82% ανθρωπογενή.

Στη βορειοδυτική Μεσόγειο η συντριπτική πλειοψηφία των απορριμάτων ήταν από πλαστικό (76-96%), ενώ ειδικά στο Τυρρηνικό πέλαγος (η θάλασσα μεταξύ της Ιταλικής χερσονήσου και της Σαρδηνίας) το 96% των απορριμμάτων ήταν από πλαστικά. Τα χαμηλότερα ποσοστά πλαστικών εντοπίστηκαν στο Λιβυκό πέλαγος (18%) στο νότιο τμήμα της λεκάνης της Μεσογείου.

Ο τρόπος αλληλεπίδρασης των θαλάσσιων οργανισμών με τα πλαστικά ήταν άλλο κομμάτι της μελέτης. Οι περισσότερες έρευνες της περιόδου 1986-2014 που μελετήθηκαν, εστιάζουν στις επιπτώσεις από την κατάποση πλαστικών και παγίδευση σε πλαστικά συντρίμμια, και λιγότερες εξετάζουν πως οι διάφοροι οργανισμοί αποικίζουν τα θαλάσσια απορρίμματα ή τα χρησιμοποιούν ως σχεδίες.

Οι ερευνητές αφού μελέτησαν αναφορές σε 17334 οργανισμούς από 134 διαφορετικά είδη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επηρεάζονται όλα τα είδη (Φύκη, θαλάσσια βλάστηση, ασπόνδυλα, ψάρια, θαλάσσιες χελώνες και θηλαστικά) από την μόλυνση με τα πλαστικά. Δυστυχώς, ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται μερικά «ευάλωτα» της Κόκκινης Λίστας απειλούμενων ειδών.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου