Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Προβλήματα σε καλλιέργειες από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων


Προβλήματα σε καλλιέργειες από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρωνΖητήματα που έχουν προκύψει στις καλλιέργειες αρκετών περιοχών της χώρας από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 11 Νοεμβρίου.

Η διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου για αγριόχοιρους, είναι μία από τις βασικές προτάσεις που κατατέθηκαν προς εξέταση στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες.
 
Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Νίκος Στουπής και συμμετείχαν εκπρόσωπος της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, ο Υπεύθυνος Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Επίσης, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας- Θράκης κ. Κρίτωνας Παπαδόπουλος, οι οποίοι ανέλυσαν τις προεκτάσεις του προβλήματος και επισήμαναν τις τεράστιες ζημιές που προκαλούνται από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων.
 
Η πρόταση για διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου για τους αγριόχοιρους, αφορά την έναρξη του κυνηγίου ένα μήνα νωρίτερα και επίσης ένα μήνα αργότερα η λήξη της από ότι σήμερα ισχύει και παράλληλα να αυξηθούν κατά μία ημέρα οι εβδομαδιαίες έξοδοι θήρευσης, ώστε από τρεις που είναι σήμερα να γίνουν τέσσερις.
 
Από εκπροσώπους των κτηνιατρικών υπηρεσιών, επισημάνθηκαν και οι κίνδυνοι που υπάρχουν να προσβληθούν οι αγριόχοιροι εξαιτίας του υπερπληθυσμού τους, από ασθένειες όπως η πανώλη και η λύσσα και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να υλοποιηθεί πρόγραμμα για την εξέταση τρόπων ελέγχου της αναπαραγωγής του είδους.


πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου