Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Απούσα ξανά η Ελλάδα από τη Διεθνή Συνάντηση για την Προστασία των Μεταναστευτικών Υδρόβιων Πουλιών

 
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται η 6η Συνάντηση Κρατών Μελών της Συμφωνίας για τα Αφρο-Ευρασιατικά Υδρόβια πουλιά (African Eurasian Waterbird Agreement - AEWA), στη Βόννη της Γερμανίας. Η Συμφωνία λειτουργεί υπό το πλαίσιο της Σύμβασης για την Προστασία των Μεταναστευτικών Ειδών (Convention on Migratory Species/CMS) και διοικείται από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ιδιαίτερης αξίας, καθώς είναι η μοναδική Συμφωνία που συνδέει κράτη αλλά και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την προστασία των μεταναστευτικών υδρόβιων πουλιών σε όλο το εύρος της μεταναστευτικής τους διαδρομής.
 
 
Στη Συνάντηση είναι παρόντες εκπρόσωποι 68 κρατών μελών, από τα 74 της Συμφωνίας, καθώς και εκπρόσωποι από κράτη εντός του εύρους της Συμφωνίας, τα οποία ωστόσο, δεν την έχουν ακόμα κυρώσει. Η Ελλάδα, παρόλο που βρίσκεται σε σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης, ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική και ενώ φέρει το μεγαλύτερο σχεδόν μέρος της ευθύνης για τη διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, όπως η Νανόχηνα και ο Αργυροπελεκάνος, απουσιάζει από τη συνάντηση. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία το 1998, δεν έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την κύρωση της Συμφωνίας. Στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως εταίρος του Προγράμματος, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
 
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετέχει στη Συνάντηση της Συμφωνίας μαζί με άλλες οκτώ περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ορνιθολογικών Οργανώσεων, BirdLife International. Ένας από τους στόχους των εκπροσώπων της BirdLife είναι η αναγνώριση της Συμφωνίας στον πρόσφατο επικαιροποιημένο Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης IUCN, σύμφωνα με τον οποίο είδη που είναι θηρεύσιμα στη χώρα μας, είτε απειλούνται με εξαφάνιση, όπως το Γκισάρι, είτε κατατάσσονται στα Σχεδόν Απειλούμενα, όπως η Καλημάνα. Η παρουσίαση από την Ορνιθολογική του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας είχε μεγάλη ανταπόκριση και αναγνώριση ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα δράσεων σχεδιασμένων κατά τρόπο που να επιτρέπουν την άμεση προστασία αλλά και τη μακροχρόνια αντιμετώπιση των απειλών ενός είδους που ισορροπεί στο χείλος της εξαφάνισης.

«Με την επέτειο των 20 χρόνων από τη σύναψη της Συμφωνίας, μπορούμε να γιορτάσουμε 20 χρόνια διεθνούς συνεργασίας για την προστασία παγκοσμίως απειλούμενων ειδών κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής τους. Αναμένουμε και ελπίζουμε η Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει με την κύρωση της Συμφωνίας και να καλωσορίσουμε την Ελλάδα ως Κράτος Μέλος στην επόμενη συνάντηση, έτσι ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στη λήψη αποφάσεων που έχουν άμεση επίδραση στα υδρόβια πουλιά της χώρας μας», αναφέρει από τη Βόννη η Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα, Μανόλια Βουγιούκαλου.


Περισσότερα για τη Συνάντηση της AEWA μπορείτε να δείτε στο: http://www.iisd.ca/unep/aewa/mop6/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου