Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Οι προτεραιότητες του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου σε δράσεις

 
 
του Γιάννη Σελιμά
(Συντονιστής ΦΔ/ΛΜ
Περιβαλλοντολόγος – M.Sc Οικονομική & Περιφερειακή Ανάπτυξη)
 
Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η παρούσα προγραμματική περίοδος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007- 2013) και ξεκινά η νέα προγραμματική περίοδος του Εταιρικού Πλαισίου για το Σύμφωνο Ανάπτυξης ( ΕΣΠΑ 2014- 2020). Το μέλλον των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, που μέχρι στιγμής χρηματοδοτούνταν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης και το Πράσινο Ταμείο, αβέβαιο παρόλη την συνεισφορά τους στην προστασία της βιοποικιλότητας ως θεσμών αποκεντρωμένης περιβαλλοντικά διακυβέρνησης.
 
 
Το παρόν
 
Το τελευταίο εξάμηνο ο ΦΔ/ΛΜ επικεντρώθηκε σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος όπως την δακτυλίωση πελαργών για πρώτη φορά στο Εθνικό Πάρκο καθώς και την τόνωση του ενδημικού είδους ψαριού Valencia letournexi στον υγρότοπο του Κρυονερίου. Συγκεκριμένα η δακτυλίωση των πελαργών έγινε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης και την Επιστημονική Ομάδα μελέτης του λευκού πελαργού και δακτυλιώθηκαν 20 μικροί νεοσσοί πελαργών (ciconia ciconia) σε 5 φωλιές των προστατευόμενων περιοχών (Νεοχώρι, Κατοχή, Πεντάλοφος, Λεσίνι) ενώ η τόνωση του ενδημικού είδους ψαριού Valencia letornexi πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Fish net Greece» του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ. Σκοπός του ερευνητικού προγράμματος η σταθεροποίηση των εναπομεινάντων πληθυσμών του κρισίμος κινδυνεύοντος αυτού είδους ψαριού των εσωτερικών υδάτων και η αποτροπή της εξαφάνισης του από τη φύση.
 
Πλούσια όμως είναι η δράση του ΦΔ./ΛΜ και σε ζητήματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού όσο και φορέων της περιοχής. Έτσι ο Φορέας το καλοκαίρι διοργάνωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ομιλίες και παράσταση θεάτρου σκιών με επιτυχία και συμμετέχοντες τους μικρούς μας φίλους. Η επαφή του Φορέα με την εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίσθηκε με την παρουσία στελεχών του Φορέα σε σχολεία και την πραγματοποίηση ενημερώσεων σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, Χελώνας καθώς και την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών με παρατήρηση πουλιών στο πεδίο και διανομή ενημερωτικών εντύπων στους μαθητές. Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Ι. Π. Μεσολογγίου για την από κοινού προώθηση της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, ενώ παρουσιάσθηκαν με επιτυχία τα αποτελέσματα του έργου της Παρακολούθησης Μεσογειακών Θαλασσιων Προστατευόεμων Περιοχών για τις Λιμνοθάλασσες της Μεσολογγίου – Κλείσοβας σε ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
 
 
To μέλλον;
 
Συνοπτικά σε μια περίοδο που προβλέπεται οικονομική ύφεση για το 2016 σε όλη τη χώρα και η ανεργία στον νομό Αιτωλοακαρνανίας το 2014 άγγιζε το 23.1 % με καθοδικές τάσεις στην συμμετοχή ΑΕΠ του νομού στο ΑΕΠ της χώρας (συνολικά στην περίοδο 2004- 2012 εχει μειωθεί κατά 1,7 μονάδες) η προστατευόμενη περιοχή των 350.000 στρεμμάτων Εθνικού Πάρκου που διοικεί και διαχειρίζεται ο Φορεάς Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου μπορεί να συμβάλλει μέσω της πράσινης απασχόλησης (πρασίνισμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα) στην δημιουργία νέων εισοδημάτων με φιλικό τρόπο στο περιβάλλον μετασχηματίζοντας την βραχυπρόθεσμη οικονομική μεγέθυνση σε μια αειφόρο ανάπτυξη. Οι αριθμοί το δείχνουν τα έργα το αποδεικνύουν, είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μαζί με την φύση και τον άνθρωπο.
 
 
πηγή: http://www.agrinioculture.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου