Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Λιγότερο κρέας, καλύτερα για όλους

 
 
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα και το κόκκινο κρέας στα «πιθανώς καρκινογόνα» (όπως το Glyphosate του Roundup) δείχνει ότι η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία σήμερα τρώμε κρέας και αλλαντικά έχουν πλέον χτυπήσει κόκκινο.
 
Υπάρχει λύση; Φυσικά, και μάλιστα είναι φυσική: τρώμε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (εποχικά και τοπικά) και μειώνουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών τουλάχιστον στο μισό (για αρχή).
 
Ακόμα όμως και αν δεν υπήρχαν οι λόγοι υγείας ή οι ηθικοί λόγοι (άθλιες συνθήκες εκτροφής, καταπάτηση δικαιωμάτων ζώων, βιομηχανικός σταβλισμός, κοκ), η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος επιβάλλεται και από σοβαρότατους περιβαλλοντικούς λόγους: κατασπατάληση φυσικών πόρων, ρύπανση νερού και εδάφους, επιδείνωση κλιματικών αλλαγών, κοκ.
 
 
Ξέρεις ότι:
 
- Για να καλυφθεί η σημερινή ζήτηση σε κρέας και αλλαντικά εκτρέφονται παγκοσμίως περισσότερα από 1 δις γουρούνια, 19 δις κοτόπουλα και 1,4 δις βοοειδή.
- Η μαζική εκτροφή βοοειδών ευθύνεται για το 80% των αποψιλωμένων περιοχών του Αμαζονίου.
- Η εκτροφή ζώων ευθύνεται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όσο ο τομέας των μεταφορών.
- Το 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας σόγιας (κυρίως μεταλλαγμένης) προορίζεται για ζωοτροφή των ζώων που παράγουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και μόλις το υπόλοιπο 20% για ανθρώπινη κατανάλωση. Η καλλιέργεια της σόγιας απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και χημικών (φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων).
- Η ποσότητα νερού (403.000 λίτρα) που χρησιμοποιείται για να παράγουμε κρέας και γαλακτοκομικά που θα καταναλωθούν σε διάστημα ενός χρόνου ισοδυναμεί με το νερό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να κάνει ντους 17 φορές την ημέρα ή 6.190 ντους το χρόνο.

- Το 2011 πουλήθηκαν 8.481 τόνοι αντιβιοτικών για χρήση στην κτηνοτροφία σε σύνολο 25 χωρών της ΕΕ, ποσότητα που ισοδυναμεί με το βάρος 706 διώροφων λεωφορείων.
 
 
Τι μπορείς να κάνεις
 
Αποδέξου την πρόκληση να μειώσεις την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος στο μισό και προσκάλεσε τους φίλους σου να κάνουν το ίδιο.


πηγή: http://www.greenpeace.org/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου