Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Κάθετος κήπος


Το ποτάμι μέσα στο χωριό Μυλοπόταμος
(φωτ. Τ.Α.)
Η κάλυψη κάθετων επιφανειών, όπως είναι ένας τοίχος, είναι πολύ παλιά ιδέα στην κηποτεχνία. Στο κάτω-κάτω η ίδια η Φύση με τα αναρριχώμενα να σκαρφαλώνουν όπου μπορούν μας έδειξε το δρόμο. Ομως εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια αρχίσαμε να βλέπουμε φυτεύσεις επάνω σε τοίχους. Προσωπικά γνώρισα αυτόν τον τρόπο φύτευσης από μια ομιλία του Γάλλου βοτανολόγου Patrick Blanc. Ο ίδιος έχει κάνει πολλά έργα και με ένα απλό ψάξιμο στο Google μπορεί να δει κανείς πολύ εντυπωσιακά πράγματα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάθετους κήπους και στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη φτιαγμένους από έλληνες κατασκευαστές. Αυτό που δεν είχα δει ποτέ μέχρι το καλοκαίρι που μόλις πέρασε είναι έναν ερασιτεχνικό κάθετο κήπο στον Μυλοπόταμο των Κυθήρων και συγκεκριμένα στην μικρή κοιλάδα χαμηλότερα από το χωριό.

Για όποιον δεν έχει βρεθεί στο μέρος αυτό, πρέπει να εξηγήσω ότι είναι μία στενή κοιλάδα που τη διατρέχει ένα ποταμάκι, το νερό του οποίου έδινε κίνηση στους μύλους παλιότερα. Το νερό, ο φωτισμός και η στενότητα του χώρου δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα, υγρό και ζεστό, έτσι βλέπει κανείς παντού βρύα και λειχήνες. Κάποιος μερακλής ερασιτέχνης έφτιαξε μέσα στις σχισμές των καλυμμένων με βρύα βράχων έναν κάθετο κήπο.
 

Mylopotamos, Kythera
Λίγο πιο κάτω, υπάρχει ο καταρράκτης της Φόνισσας
όπου και βρίσκονταν οι μύλοι. Ο κάθετος κήπος
βρίσκεται λίγο πιο κάτω. (Φωτ.Τ.Α.)


Vertical garden
Γεράνια και τηλέγραφοι μέσα στα βρύα στις
σχισμές που αφήνουν οι πέτρες (φωτ.Τ.Α.)


Vertical garden
Βίνκα και φτέρες (φωτ. Τ.Α.) 


Vertical garden
Μία αλόη, ένα αιώνιο και τηλέγραφος
(φωτ. Τ.Α.)
Είναι πολύ πιθανό να μην τα καταφέρουν ορισμένα φυτά να επιβιώσουν όμως εκτιμώ ότι τα περισσότερα θα ευδοκιμήσουν και σε ένα - δύο χρόνια ο κάθετος κήπος θα είναι πανέμορφος. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου