Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Τι μπορείτε να πάθετε από ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό;


Γνωρίζετε τι συμβαίνει αν πιείτε νερό που έχει ξεμείνει σε ένα ποτήρι μέσα στο σπίτι ή σε ένα πλαστικό μπουκαλάκι για δυο-τρεις μέρες;

Η ποιότητα και η ασφάλεια του νερού εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες συνθήκες «συντήρησης», δηλώνει ο Δρ. Κέλογκ Σουάμπ, διευθυντής του Ινστιτούτου για το Νερό στο κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Όταν πίνουμε μια γουλιά, μικροοργανισμοί μεταφέρονται από τα χείλη και το στόμα στο νερό. Σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία δωματίου στο σπίτι ή το γραφείο αλλά και το φως του ήλιου που μπαίνει από τα παράθυρα, οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορεί να αρχίσουν να αναπαράγονται με ταχύτατο ρυθμό.

Όταν το νερό της βρύσης είναι πόσιμο, είναι συνήθως ασφαλές να μείνει στο ποτήρι για μία ή δύο ημέρες. Εάν έχει τύχει να πιείτε νερό από ένα ξεχασμένο ποτήρι στο κομοδίνο ή το γραφείο σας, θα έχετε πιθανώς διαπιστώσει ότι η γεύση του είναι λίγο περίεργη. Αυτό συμβαίνει επειδή μετά από 12 περίπου ώρες το διοξείδιο του άνθρακα αντιδρά με το νερό, με αποτέλεσμα να μειώνεται ελαφρώς το pH του.

Χρησιμοποιώντας, όμως, ξανά και ξανά το ίδιο ποτήρι αυξάνεται ο κίνδυνος να εκτεθούμε σε παθογόνα βακτήρια – ειδικά αν τύχει να πιεί και κάποιος άλλος από το ίδιο ποτήρι ή αν πιάσετε το ποτήρι με βρώμικα χέρια.

Όσον αφορά τα πλαστικά μπουκαλάκια, οι κανόνες είναι λίγο πιο αυστηροί. Το πλαστικό και η ζέστη είναι κακός συνδυασμός. Μια χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), καθώς και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των πλαστικών, μπορεί να περάσουν στο νερό εάν η θερμοκρασία είναι υψηλή ή το μπουκάλι εκτεθεί στον ήλιο. Η δισφαινόλη Α μπορεί να διαταράξει την ορμονική λειτουργία και συνδέεται με αρκετά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Ο Δρ. Σουάμπ επισημαίνει ότι το πλαστικό που χρησιμοποιείται για τα μπουκάλια του νερού προορίζεται για συσκευασίες μίας χρήσης, οπότε το μπουκάλι πρέπει να χρησιμοποιείται μία φορά και μετά να ανακυκλώνεται.

Εάν συνηθίζετε να παίρνετε πάντοτε ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας φεύγοντας από το σπίτι, κάτι που επιβάλλεται να κάνετε άλλωστε τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, φροντίστε να είναι γυάλινο ή μεταλλικό.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου