Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Γιγαντιαίο καλαμάρι 500 κιλών εντοπίστηκε στην Ανταρκτική

 
Γιγαντιαίο καλαμάρι 500 κιλών εντοπίστηκε στην Ανταρκτική

Το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ έως τώρα

Ένα γιγαντιαίο καλαμάρι βάρους 500 κιλών, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα εντοπίστηκε στην Ανταρκτική.

Το καλαμάρι είναι θηλυκό και έφερε αυγά, ανέφεραν οι επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.

Το μήκος του… «τέρατος» ξεπερνά τα 4 μέτρα από το κεφάλι ως τα πλοκάμια και έχει τρεις καρδιές, μία για να αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα και δύο ακόμη για τα βράγχια του.

Παραμένει «κατεψυγμένο» σε μουσείο στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας από τότε που εντοπίστηκε και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα γιγαντιαία καλαμάρια που έχουν βρεθεί ποτέ.

«Είχε δύο τέλεια μάτια» δήλωσε η Kat Bolstad, που ηγήθηκε της εξέτασης του τεράστιου αυτού πλάσματος στο πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ώκλαντ. «Αυτά τα είδη έχουν πολύ μεγάλα και εξαιρετικά ευαίσθητα μάτια, λόγω του βάθους που ζουν στη θάλασσα. Είναι πολύ σπάνιο να είναι σε τόσο καλή κατάσταση» πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Οι μετρήσεις «αποκάλυψαν» ότι το μέγεθος του ματιού του έφτανε τα 35 εκατοστά σε διάμετρο.

Το καλαμάρι εντοπίστηκε να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού από ένα αλιευτικό σκάφος στην Ανταρκτική. Το πλήρωμα του σκάφους το έπιασε με δίχτυα και το μετέφερε στη Νέα Ζηλανδία.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα για να διεξάγουν διάφορες εξετάσεις, ενώ το γιγαντιαίο καλαμάρι πρόκειται να διατηρηθεί για περαιτέρω έρευνες, αλλά και για να εκτεθεί στο κοινό.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου