Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Παγκόσμια διάκριση για τον Αλεξανδρουπολίτη ερασιτέχνη αστρονόμο Γιώργο Ταρσούδη

 

Εντυπωσιακές φωτογραφίες του ουρανού αναδείχθηκαν νικητές στο φετινό διαγωνισμό Astronomy Photographer of the Year, τον οποίο οργανώνει το Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς σε συνεργασία με το BBC και το Flickr.

Στο φετινό διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά 1.700 συμμετοχές...
από 50 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική διάκριση έλαβε μια ελληνική συμμετοχή. Η φωτογραφία (κάτω) του Γιώργου Ταρσούδη, ερασιτέχνη αστρονόμου από την Αλεξανδρούπολη, ήρθε δεύτερη στην κατηγορία του Ηλιακού Συστήματος. Σε αυτήν απεικονίζεται ο Τύχων (Tycho), ένας από τους κρατήρες της Σελήνης, και η γύρω περιοχή του.

 

Ο διαγωνισμός "Astronomy Photographer of the Year" διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο της Βρετανίας στο Γκρίνουιτς. Το Αστεροσκοπείο κάλεσε τους απανταχού αστροφωτογράφους - επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, επιστήμονες και απλούς πολίτες της επιστήμης - να παρουσιάσουν μοναδικές εικόνες που σχετίζονται με την Αστρονομία και την αστρονομική παρατήρηση.

Τα βραβεία, τα οποία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα, απονεμήθηκαν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Γη και Διάστημα, Το Ηλιακό Σύστημα, Βαθύ Διάστημα και Νέος Φωτογράφος Αστρονομίας της Χρονιάς. Από τους νικητές της κάθε κατηγορίας η κριτική επιτροπή επέλεξε τον τελικό νικητή, ο οποίος και χρίζεται ο "Καλύτερος φωτογράφος Αστρονομίας" της χρονιάς. Παράλληλα απονέμονται τρία ειδικά βραβεία, Άνθρωποι και Διάστημα, Φωτογραφίες με Ρομποτικό Τηλεσκόπιο και Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου φωτογράφου.

Οι νικητές εκθέτουν τις φωτογραφίες τους στο Αστεροσκοπείο Γκρίνουιτς.
 
πηγή: http://www.alexpolisonline.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου