Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Δημόσιος χώρος - ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ. Μια συμμετοχική δράση αστικού σχεδιασμού


_MG_2082 copy
 
Το ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ είναι ένα πρόγραμμα έρευνας δράσης στα πλαίσια του οποίου αναπτύσσεται μία πρότυπη διαδικασία αστικού σχεδιασμού, η οποία βασίζεται στην συμμετοχή των πολιτών και τις διατομεακές συνεργασίες. Το ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ αποτελεί ένα από τα 10 πρότυπα έργα του δικτύου ACTORS OF URBAN CHANGE που υποστηρίζεται από το ίδρυμα Robert Bosch και τον οργανισμό MitOst.
 
Στόχος του ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ είναι να διερευνηθούν πιθανοί τρόποι αστικής αναγέννησης που αναδεικνύουν το δημόσιο χώρο της πόλης ως πεδίο πολιτικής και πολιτιστικής δημιουργικής έκφρασης. Το έργο αναπτύσσεται στην πλατεία Βαρβακείου (πλατεία Δημοτικής Αγοράς της Αθήνας), έναν δημόσιο χώρο που συμβολίζει την πολυπλοκότητα των σύγχρονων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και ιδιαίτερα η Αθήνα.

L1100217
 
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ διοργανώνεται μια σειρά εργαστηρίων και εκδηλώσεων στα οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν άνθρωποι και φορείς που σχετίζονται με την πλατεία – κάτοικοι, εργαζόμενοι, επισκέπτες αλλά και εκπρόσωποι των αρχών, επιστήμονες και επαγγελματίες με σχετικά γνωστικά αντικείμενα- προκειμένου να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, να καλλιεργήσουν συνεργατικές σχέσεις και να αναπτύξουν από κοινού ιδέες και προτάσεις αστικών παρεμβάσεων. Παράλληλα, η ομάδα συντονισμού του έργου σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες ασχολείται με την κριτική εφαρμογή νέων μεθόδων κι εργαλείων αστικού σχεδιασμού και την ανάπτυξη εφαρμογών ενημέρωσης και αποτύπωσης τεχνικών δεδομένων με τρόπο ευρέως κατανοητό.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας δράσης του ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ παρουσιάζονται και διατίθενται ανοιχτά στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων. Τόσο η συμμετοχική δημιουργική μελέτη της ανάπλασης της πλατείας Βαρβακείου, όσο και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την επεξεργασία και κωδικοποίηση των διαδικασιών, θα διατίθενται με τρόπο που θα επιτρέπει τη μελλοντική χρήση τους για εφαρμογή σε αντίστοιχες διαδικασίες.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου