Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Λέσβος - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βρίσας. Προσπάθειες βιωσιμότητας



Σχεδόν ικανοποιητικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κινήθηκε το μουσείο Παλαιοντολογίας της Βρίσας το καλοκαίρι που μας πέρασε, ωστόσο μένει αρκετός δρόμος ακόμη έως ότου καταστεί βιώσιμο.
 

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη δοκιμαστική του λειτουργία τους δύο τελευταίους μήνες, μετά το λουκέτο στα τέλη Μαΐου, όταν τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο μοναδικός υπάλληλος που εργαζόταν εκεί.


Η προσπάθεια που έκανε ο Υπεύθυνος λειτουργίας του Μουσείου καθηγητής Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Θεοδώρου, ήταν προς την κατεύθυνση να λειτουργήσει εκ νέου το μουσείο, ζητώντας τη βοήθεια των τοπικών φορέων και της κοινωνίας.

Όπως είχαμε αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ προ μηνών, ο νεαρός επιστήμονας γεωλόγος που ανέλαβε τη λειτουργία του μουσείου, έκανε ενέργειες ώστε το δίμηνο από τον Ιούλιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο χώρος ν' ανοίξει και να φιλοξενήσει όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες, πραγματοποιώντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονταν κυρίως σε νέους και εφήβους.

Το αποτέλεσμα της όλης αυτής προσπάθειας ήταν το μουσείο να κόψει συνολικά περίπου 700 εισιτήρια, από τα οποία τα 150 αγοράστηκαν από τον Τοπικό Σύλλογο της περιοχής, θέλοντας έμπρακτα να ενισχύσει την προσπάθεια που έγινε.

«Το μουσείο κινήθηκε ικανοποιητικά το περασμένο δίμηνο», δηλώνει ο καθηγητής Γ. Θεοδώρου, «ωστόσο δυστυχώς δεν καταφέραμε να βγάλουμε όσα απαιτούντο, ώστε να πούμε ότι η λειτουργία του Μουσείου θα είναι βιώσιμη». Οι εισπράξεις είναι περίπου 1.400 ευρώ και απαιτούνται περίπου άλλα 700 ευρώ για να πούμε ότι έχουμε έρθει σε μία κατάσταση που δεν παρουσιάζονται ζημιές.

Ελπίζω να βρω τρόπο να καλύψω το υπόλοιπο ποσό, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Ο νεαρός γεωλόγος που ανέλαβε τη λειτουργία του μουσείου, το τελευταίο διάστημα, αποχωρεί τις επόμενες ημέρες και τη θέση του αναλαμβάνει μια έμπειρη εκπαιδευτικός που κατάγεται από την περιοχή του Πολιχνίτου. Είναι γεγονός, ότι εκτός από το τυπικό μέρος της λειτουργίας του Μουσείου, ο γεωλόγος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και πολλές ώρες προσωπικής δουλειάς για να ευπρεπίσει το χώρο, να τον ξερουμανιάσει, να τοποθετήσει και να τακτοποιήσει τα εκθέματα
στις προθήκες με τη δέουσα προσοχή.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 
Επέλεξα να συνεχίσουμε τη λειτουργία του μουσείου, τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα με 3 τετράωρα την εβδομάδα, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε και τις ανάγκες των σχολείων, αλλά και τους φθινοπωρινούς μήνες, καθώς ακόμη υπάρχει μικρή τουριστική κίνηση στην περιοχή.

Θεωρήσαμε ότι είναι καλύτερο για τους επόμενους μήνες να αναλάβει τη λειτουργία του μουσείου άτομο που κατάγεται από την περιοχή, ώστε να μειωθούν όσο γίνεται και τα έξοδα λειτουργίας και φυσικά να μην υπάρχει ζήτημα με τη διαμονή όπως είχε προκύψει αρχικά με το νεαρό υπάλληλο, ο οποίος χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των φορέων της περιοχής, τακτοποιήθηκε σε ξενοδοχεία των Βατερών.

Επιπλέον η κοπέλα είναι εκπαι
δευτικός και θεωρώ ότι θα βρει τρόπο επικοινωνίας με τα σχολεία, ώστε να αυξήσει την επισκεψιμότητα στο μουσείο, ενώ τουλάχιστον το πρώτο διάστημα θα μπορεί να εργάζεται και τις Κυριακές για να καλύψει τις ανάγκες της τουριστικής κίνησης.
 
 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Μετά το Δεκέμβριο θα αξιολογήσω και πάλι τη λειτουργία του μουσείου και τη βιωσιμότητά του και αναλόγως θα αποφασίσουμε για το αν θα υπάρξει συνέχεια τη νέα χρονιά.
Το μόνο που ζητώ είναι η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και της Νέας Δημοτικής Αρχής ώστε να τακτοποιηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση της Αγροτολέσχης και κάποιες μικροεπισκευές που χρειάζεται ο χώρος του μουσείου».



πηγή: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, http://www.lesvosnews.net/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου