Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Πιερία. Γιορτή Πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη στις 5 Οκτωβρίου

 

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου θα γιορτάσουμε για άλλη μια φορά φέτος την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (Eurobirdwatch 2014), στο Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης, στην Πιερία. Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μία ξεχωριστή μέρα στη φύση και να γνωρίσουν τα άγρια πουλιά της περιοχής κάνοντας birdwatching (ορνιθοπαρατήρητηση), αλλά και συμμετέχοντας σε ξεναγήσεις στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης.

Το θέμα της φετινής γιορτής είναι τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους, που αυτή την περίοδο ταξιδεύουν από την Ευρώπη στην Αφρική για να διαχειμάσουν. Τα πουλιά διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα και αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών, προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Ο γενικός σκοπός είναι να προστατευτούν οι περιοχές όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, καθώς και οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών.

H μετανάστευση ξεκίνησε!

Στο μεταξύ, η μετανάστευση ξεκίνησε στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και ήδη είδαμε να καταφτάνουν δεκάδες αγριόπαπιες, όπως κιρκίρια, χουλιαρόπαπιες και ψαλίδες. Επίσης, την εποχή αυτή θα συναντήσουμε πολλούς αργυροπελεκάνους, παρυδάτια πουλιά όπως τουρλίδες και ερωδιούς, αλλά και πολλά αρπακτικά πουλιά, όπως καλαμόκιρκους.
 

Δραστηριότητες για παιδιά

 
Τα παιδιά θα μπορούν να πάρουν μέρος στα εργαστήρια κατασκευών και χειροτεχνίας και να συμμετέχουν στα Περιβαλλοντικά Παιχνίδια που διοργανώνει το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου και η περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008». Επίσης, στο Θεματικό Περίπτερο της Νέας Αγαθούπολης θα λειτουργεί το πρόγραμμα Μικρόκοσμος, όπου, με μικροσκόπια και τηλεσκόπια, τα παιδιά γνωρίζουν τον θαυμαστό κόσμο των εντόμων. Η Γιορτή θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι.
 
 
Ένα πανευρωπαϊκό γεγονός
 
Φέτος είναι η 20η χρονιά που πραγματοποιείται το Eurobirdwatch με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε περίπου 40 χώρες. Στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε περισσότερες από τριάντα περιοχές της Ελλάδας, υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Η Γιορτή Πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, ενώ συμμετέχουν επίσης το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου και η εθελοντική οργάνωση «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008».
Επίσης, η φετινή εκδήλωση είναι ενταγμένη στην ευρωπαϊκή εβδομάδα Land Stewardship Week, ένα project που αναφέρεται στην αμοιβαία σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος και των χρηστών του.
 
Οδηγίες πρόσβασης: Στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, οι οδηγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν την έξοδο προς Μεθώνη. Εντός του οικισμού υπάρχουν πινακίδες για το Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου