Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Νάουσα - Τρύγος 2014. Αγωνία για τυχόν χειρότερες καιρικές συνθήκες, που θα επιτείνουν την προβληματική χρονιά


Οι καιρικές συνθήκες που οδήγησαν γενικά σε μια πιο όψιμη χρονιά συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ήταν καλές μέχρι τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο, έντονη χαλαζόπτωση και αργότερα βροχές είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αύξηση του σακχαρικού τίτλου του ξινόμαυρου όπως και των πρώιμων ποικιλιών merlot-syrah.

Η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών κινήθηκε σε επίπεδα μέτρια, αφού παρουσιάστηκαν συμπτώματα ωιδίου, περονόσπορου και αναμένονται συμπτώματα βοτρίτιδας, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων. Ο όγκος της παραγωγής κυμάνθηκε σε χαμηλά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές επίπεδα (πτώση 20% και άνω). Η ωρίμαση είναι προβληματική εξαιτίας των βροχοπτώσεων και του σχετικά ψυχρού καλοκαιριού.

Στην περιοχή αναμένεται αύξηση των τιμών σταφυλιού στον παραγωγό λόγω της μείωσης του όγκου παραγωγής κυρίως για τις πρώιμες ποικιλίες, ενώ η αναμονή του τρυγητού για το ξινόμαυρο θα επηρεασθεί από τις κλιματικές συνθήκες του επόμενου διαστήματος και κυρίως από τις βροχοπτώσεις, οπότε και θα κριθεί εάν η περιοχή έχει ανάγκη προσφυγής σε εμπλουτισμό οίνων.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου