Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Με νέο σήμα τον Λύγκα, ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος ΦΛΩΡΙΝΑ

 

Εδώ επί του σήματος θα μας επιτρέψετε να σας κάνουμε μερικές επεξηγήσεις που θα βοηθήσουν μικρούς αλλά και μεγάλους να καταλάβουν το "Μέγεθος και την Ιστορία" του Συλλόγου μας:

Π.Α.Σ ΦΛΩΡΙΝΑ = Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος ΦΛΩΡΙΝΑ
ΛΥΓΚΟΣ ή ΛΥΓΚΑΣ = Κεντρικό σύμβολο της ομάδος

Ο λύγκας (στα αρχαία: λυγξ), επίσης ρήσος ή ρίτσος ή αρίτσος ή τσαγκανόλυκος, είναι γένος της οικογένειας των αιλουρίδων. Διακρίνονται τέσσερα είδη λυγκών, τα οποία διαβιούν όλα στο βόρειο ημισφαίριο. Ο ευρασιατικός λύγκας, ο οποίος έχει μάλλον εξαφανισθεί από την ελληνική επικράτεια, είναι το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοβόρο της Ευρώπης μετά την αρκούδα και τον λύκο.
 
Στην Ελλάδα απαντάται ευτυχώς ακόμα στην ορεινή περιοχή της Φλώρινας.

 
Χαρακτηριστικά


Είναι
μεσαίου μεγέθους αιλουροειδή με ψηλά πόδια. Ανάλογα με το είδος το μήκος τους φτάνει από 70 εκατοστά μέχρι στα 1,20 μέτρα, και το ύψος τα 35 μέχρι τα 70 εκατοστά με το βάρος να κυμαίνεται από 7 εώς 35 κιλά. Τα μπροστινά πόδια είναι κοντύτερα από τα πίσω. Έχουν πολύ κοντή ουρά συγκριτικά με τις άλλες γάτες, που καταλήγει σε μαύρη κορυφή. Το κεφάλι είναι στρόγγυλο με παχιά γενειάδα στα μάγουλα και μαύρες τούφες που ξεπροβάλλουν από τα αφτιά μέχρι πέντε εκατοστά. Η γούνα του λύγκα είναι πολύ πυκνή, έχει συνήθως στίγματα και το χρώμα της διαφέρει ανά εποχή και είδος, από μπεζ και γκρι μέχρι κοκκινωπή και καφέ, ενώ στο πηγούνι το στήθος και την κοιλιά είναι σχεδόν λευκή.


Συμπεριφορά

Όπως οι περισσότερες γάτες έτσι και οι λύγκες είναι μοναχικά ζώα με μεγάλη περιοχή επίβλεψης. Ζευγαρώνουν τέλη του χειμώνα και γεννούν 2-4 μικρά μία φορά το χρόνο. Ο χρόνος κύησης είναι περίπου 70-80 ημέρες. Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους για έναν ακόμη χειμώνα μέχρι να ωριμάσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν. Σκαρφαλώνουν με ευκολία στα δέντρα, έχουν καλές αλτικές ικανότητες και αντέχουν στις μεγάλες πορείες. Κυνηγούν τα θηράματά τους μετά το σούρουπο ή τη νύχτα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μικρά οπληφόρα όπως ελάφια, ζαρκάδια, αγριοκάτσικα και πρόβατα, αλλά κυρίως μικρότερα ζώα όπως λαγοί, ψάρια, σκίουροι, ποντίκια, γαλοπούλες, πέρδικες και άλλα πτηνά.


Είδη

Υπάρχουν τέσσερα είδη λύγκα,με αρκετά υποείδη:

• ευρασιατικός ή κοινός λύγκας (Λυγξ ο λυγξ - Lynx lynx), το μεγαλύτερο απ' όλα τα είδη




 
 
 
 
 
 
 
 
 
• ιβηρικός ή παρδαλωτός λύγκας (Λυγξ ο παρδαλωτός - Lynx pardinus), το πιο απειλούμενο αιλουροειδές στον κόσμο
 
 
 
 
• καναδικός λύγκας (Λυγξ ο καναδικός - Lynx canadensis)
 
 
 









• ερυθρός λύγκας (Λυγξ ο ερυθρός - Lynx rufus) το μικρότερο είδος









 
 



Στην παλαιότερη βιβλιογραφία αναφέρεται το αφρικανικό αιλουροειδές καρακάλ και ως λύγκας της ερήμου λόγω φαινοτυπικής ομοιότητας.
 
 
 
Το ζώο αυτό ανήκει όμως σε άλλο γένος και έχει άμεση συγγένεια με την αφρικανική χρυσότριχη αγριόγατα.
 
Δεν έχει προσδιοριστεί με βεβαιότητα αν ο λύγκας εξελίχθηκε στη Βόρειο Αμερική ή στην Ευρασία και την Αφρική. Απολιθώματα του γένους εμφανίζονται στο Πλειόκαινο.


Σύνδεση του Λύγκα με την Φλώρινα
 
Η Λυγκηστίδα (Λυγκηστίς ή Λύγκος) ήταν αρχαία χώρα της Μακεδονίας, η χώρα των Λυγκηστών κείμενη βόρεια της Εορδαίας και της Ορεστίδας στο νότιο τμήμα της πεδιάδας του Εριγώνου (σημ. πεδιάδα του Μοναστηρίου παρά τη λίμνη Πρέσπα μέχρι του επί της ανατολικής όχθης της Λιχνίτιδας λίμνης (Αχρίδας) όρους Πετρίνο. Εδώ ήταν η αρχαία πόλη Πυλών ως όριο της Μακεδονίας με την Ιλλυρία.

Οι Λυγκηστές πριν της υποταγής τους στο Μακεδονικό Βασίλειο είχαν ένδοξη ιστορία με δική τους Βασιλική Δυναστεία και αναφέρονται για την καλλιέργεια της αμπέλου.

Το (410/
409 π.Χ.) ο Αρχέλαος Α' της Μακεδονίας πέτυχε την άλωση της Πύδνας και κινδύνεψε να εμπλακεί σε πόλεμο με τους ηγεμόνες της Λυγκηστίδας Αρραβαίο και της Ελιμίας Δρέσδα Β΄.

Σπουδαιότερη πόλη της Λυγκηστίδας ήταν η
Ηράκλεια που κτίσθηκε από τον Φίλιππο, νοτιότερα του σημερινού Μπίτολα (Μοναστηρίου) το 358 π.Χ. Η πόλη αυτή ανήκε κατ΄ άλλους στη Πελαγονία που κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους ονομάστηκε Πελαγονία, ενώ κατά τους μεσαιωνικούς απετέλεσε έδρα (ως Μοναστήριο πλέον) του επισκόπου Πελαγονίας.

H Φλώρινα άρα έχει ονοματολογική παράδοση ως Λυγκηστίδα γεωγραφικά, αλλά και πολιτισμικά από τα αρχαιότατα χρόνια, ακριβώς διότι εδώ ζούσαν λύγκες. Μάλιστα δε και λεγεώνες στρατών λυγκηστών είχαν τον λύγκα, ως έμβλημα τους (Όπως δηλ. ο Π.Α.Σ ΦΛΩΡΙΝΑ)
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου