Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Γνωρίζετε ποιο είναι το πιο βροχερό μέρος του κόσμου;

 
Μοσινράμ
 
Το χωριό Μοσινράμ στη βορειοανατολική Ινδία είναι το μέρος με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση στον πλανήτη, δεχόμενο ετησίως 11.860 χιλιοστά βροχής. Το Μοσινράμ βρίσκεται στους λόφους Χάσι στην πολιτεία Μεγκαλάγια της Ινδίας, από τους οποίους πήρε την ονομασία του ο τοπικός πληθυσμός.
 
Οι Χάσι έχουν προσαρμοστεί στη συνεχή βροχόπτωση εδώ και αιώνες, χρησιμοποιώντας ρίζες από δέντρα καουτσούκ για διάφορες κατασκευές όπως γέφυρες, γνωρίζοντας πως η σήψη των συνηθισμένων ξύλινων κατασκευών θα ήταν εξαιρετικά γρήγορη. Για τις εξωτερικές τους εργασίες οι ντόπιοι κατά κανόνα φοράνε ειδικές στολές σε σχήμα «καβουκιού» φτιαγμένες από μπαμπού και φύλλα μπανάνας. Η αυξημένη βροχόπτωση αποδίδεται από τους κλιματολόγους στα θερινά ρεύματα αέρα που ταξιδεύουν βόρεια μέσω των απέραντων πεδιάδων του Μπαγκλαντές, συλλέγοντας μεγάλες ποσότητες υγρασίας. Τα προκύπτοντα σύννεφα, φτάνοντας στους απότομους λόφους της Μεγκαλάγια, συμπιέζονται στο βαθμό που δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν την υγρασία τους, με συνέπεια τη συνεχή βροχή για την οποία έχει γίνει γνωστό το χωριό.
 
Ο τίτλος της πιο βροχερής τοποθεσίας στον πλανήτη έχει διεκδικηθεί στο παρελθόν από δύο πόλεις στην Κολομβία. Στην πόλη Γιορό καταγράφηκαν 12.717 χιλιοστά βροχής ετησίως μεταξύ 1952 και 1989, ενώ στην πόλη Λόπεζ ντελ Μικάι σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 12.892 χιλιοστά βροχής κάθε χρόνο μεταξύ του 1960 και του 2012. Ωστόσο σύμφωνα με το βιβλίο ρεκόρ Γκίνες το χωριό Μοσινράμ μόνο το 1985 δέχτηκε 26.000 χιλιοστά βροχής, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ. Ενδεικτικά η ετήσια βροχόπτωση στην Αθήνα είναι μεταξύ 360-414 χιλιοστών βροχής, ενώ στη Θεσσαλονίκη 458.4, στο Λονδίνο 601, στη Ρώμη 834, στο Σίδνεϊ 950 και στη Νέα Υόρκη 1.524 χιλιοστά.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου